O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Kanada: Blogerji izzivajo zastarelo predvolilno zakonodajo

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 20. 10. 2008 | Avtor:

Second round of the French presidential election of 2007.

Zakonodaja je še enkrat podlegla tehnologiji – to je komentar najnovejšega zapleta s kanadskimi volitvami, kjer so blogerji v nasprotju z sedemdeset let starim zakonom, objavljali rezultate volitev, še preden so ti postali uradni oziroma še preden se je glasovanje dokončno zaključilo.

Zaradi geografske obširnosti kanadskega ozemlja, so na vzhodni obali delni rezultati že znani, medtem ko so na zahodni obali Kanadčani še izpolnjevali svojo državljansko dolžnost. Vendar to ni zmotilo kanadskih blogerjev, ki so takoj po zaprtju volišč objavili delne rezultate in tako prekršili zakon iz leta 1938, ki to izrecno prepoveduje zaradi manipulacije z glasovi.

“Težave, ki so jih zakonodajalci kanili rešiti s tem zakonom, so se v tistem času navezovale na radijske postaje,” je pojasnil predstavnik kanadske volilne komisije, “vendar pa je zakon v digitalni dobi popolnoma neuporaben.”

Kanadski politolog Dennis Polin opozarja, da izkušnje iz ZDA kažejo, da objavljanje rezultatov pred zaključkom volilnega procesa dejansko vpliva na odločanje volivcev, ki morajo svoj glas še oddati. Vseeno je to v času večsmernih spletnih komunikacijskih mrež, kot je Twitter, Facebook in blogi, to že skoraj normalen pojav.

Vir: Reuters
[tags]volitve, splet, kanada[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt