O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Video blogi osvajajo svet

Kategorija: Amerika, EU | Datum objave: Monday, 29. 01. 2007 | Avtor:

Politiki so zagrabili splet, saj so ugotovili, da je ta novi medij izredno močan. Enotnih mnenj zakaj, ni. Nekateri trdijo, da so končno tudi politiki ugotovili, da je komunikacija med njimi in njihovimi volivci ključnega pomena za lažje reševanje problemov, nekateri pa trdijo, da so politiki ostali enaki, le še na splet so prenesli svoje oglaševanje.

    Ameriška predsedniška kampanja se je že začela

V Združenih državah so začeli z kandidaturami in kampanjami za predsedniške volitve leta 2008. Strokovnjaki pravijo, da bodo zmagovalca ali zmagovalko volitev za predsednika, morda tudi predsednico, v veliki meri odločal prav splet. Do sedaj je bila najbolj odmevna kandidatura na spletu kandidatura Howarda Deana.

Joe Trippi, blogerski strokovnjak, ki je vodil politično kampanjo Howarda Deana, je izjavil: “Mislim, da bo na teh predsedniških volitvah prav splet odločil zmagovalca. Čudovito bo.” Uspešno kampanjo predstavlja tudi zbrani denar. Senator John McCain je preko spleta leta 2000 zbral nekaj milijonov dolarjev, štiri leta kasneje je Dean zbral 59 milijonov dolarjev, Trippi pa za tokratno kampanjo napoveduje milijardne številke.

Hillary Clinton je svojo kandidaturo za prvo predsednico v zgodovini, uradno napovedala preko videa, ki ga je objavila na svoji spletni strani. Na svoji spletni strani je gostila tudi živo debato. Tri dni so lahko preko njene strani gledali živi prenos slike in ob tem postavljali vprašanja. Vprašanja so bila raznolika, od najljubšega filma do načina reševanja zdravniške krize v državi. Na svoji spletni strani bo Clintonova vzpostavila tudi blog. Organizirala je tudi natečaj za gostujoči prispevek, na katerega se je po besedah Trippija odzvalo na tisoče ljudi.

Svojo kandidaturo za predsednika Združenih držav sta preko videa napovedala tudi senator Barack Obama in John Edwards. Edwards piše blog že od februarja lani, v bloganje pa je vpeljal tudi ženo in hči.

    Antonio di Pietro na blogu in v videih

V Italiji se je minister za infrastrukturo, Antonio Di Pietro, ki piše blog že eno leto, nedavno odločil, da bo redno preko kratkih filmov, objavljenih na YouTube-u, razlagal in komentiral odločitve, ki jih bodo sprejeli v kabinetu Romana Prodija. Čeprav so posnetki v italijanščini, lahko zapis preberete v angleškem delu njegovega bloga. Naj omenimo še to, da je blog ministra zelo obiskan, komentarji na določen prispevek pa se merijo v stotinah, najbolj komentirani prispevek pa ima skoraj 1000 komentarjev.

Di Pietro je prvi video posnel decembra lansko leto, do sedaj pa je posnel štiri videe. Minister je nekonvencionalen politik. Veliko se je pojavljal v medijih še pred politično kariero. V Milanu je bil di Pietro kriminalist, kjer se je bojeval proti korupciji in s tem povzročil potrese v politiki ter povzročil zaton stare politične ureditve v državi.

Vir: CBS News, Guardian Unlimited

Komentar E-demokracija.si: Ker splet predstavlja poceni in enostavno komunikacijo politikov z ljudmi, ki so tudi potencialni volilci, se politiki za svojo reklamo vedno bolj poslužujejo tudi spleta. Ker je politična kampanja v Združenih državah šele na začetku, bo zanimivo videti kako se bo del le-te odvijal na spletu. Zgodba izpred štirih let, ko so posnetki Howarda Deana zaokrožili po blogih in povzročili slabšo kampanjo, kaže na to, da so video posnetki in video blogi pridobili rahlo negativni pridih. Ob tem se je pokazalo tudi to, da imajo video posnetki in predvsem cirkulacija le-teh preko blogov veliko moč. Tokrat želijo vsi to moč obrniti v svoj prid.


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt