O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Spletni giganti za zaščito spletne svobode govora

Kategorija: Amerika, Azija, EU, Ostali svet, Slovenija | Datum objave: Monday, 3. 11. 2008 | Avtor:

Tako imenovana Globalna omrežna pobuda (Global Network Initiative), ki so jo 18 mesecev oblikovala spletna podjetja, organizacije za varstvo človekovih pravic, akademiki in vlagatelji, zavezuje tehnološka podjetja k “zaščiti svobode izražanja in pravic do zasebnosti njihovih uporabnikov”.

Pobuda – ta prihaja po številnih kritikah, da so podjetja podpirala cenzuro interneta v državah, kot je Kitajska – zahteva od podjetij, da poskušajo čim bolj omejiti obseg zahtev vlad, ki pomenijo kršenje svobode govora in drugih človekovih pravic, ter da sodelovanje omejijo na najmanjšo možno mero.

Pobuda pri tem prinaša sistemski pristop, s katerim njeni podporniki sodelujejo pri zoperstavljanju poskusom vlad, da bi podjetja pripravili k sodelovanju pri dejanjih cenzure in nadzora, s katerimi se krši mednarodne standarde.

Podjetja, ki bodo pristopila k pobudi, se zavezujejo, da bodo razkrila pritiske vlad v smeri kršenja svetovnih standardov glede spletne zasebnosti ali dostopa do informacij. Poleg tega naj bi od tistih, ki silijo k spornim dejanjem, zahtevala pisni zahtevek, vključno s podatki o odgovornem uslužbencu.

Napadi na spletno svobodo in zasebnost naraščajo po vsem svetu in omenjena pobuda je nekakšno zavezništvo tehnoloških podjetij, združenih v odzivu na nesprejemljive zahteve vlad, pojasnjujejo avtorji pobude.

To je svetovni pojav, ne gre samo za Kitajsko,” je dejal direktor neprofitne organizacije, poimenovane Odbor za zaščito novinarjev, Robert Mahoney. Da se podobne prakse, kot jih pri nadziranju interneta uporabljajo na Kitajskem, širijo tudi v druge države, je dodal v.d. direktorja Berkmanovega centra za internet in družbo Colin Maclay.

V organizaciji Novinarji brez meja pobudo ocenjujejo kot prvi korak, ki pa ni dovolj korenit in konkreten pri zaščiti spletnih svoboščin v represivnih državah. Pobuda, organizacija je pretekli mesec odstopila od pogovorov za njeno oblikovanje, ima po njihovem mnenju luknje, ki dopuščajo možnost zlorabe.

Pobuda sicer poziva k oblikovanju nadzorne organizacije, ki bi redno pregledovala prakse podjetij, pri čemer pa se še morajo odločiti, kakšne bodo kazni. Pobudi se bodo sicer lahko pridružila tudi druga podjetja.

Vir: Delo
[tags]splet, dostop[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt