O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Velika Britanija: Kibernetični kriminal narašča

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 3. 11. 2008 | Avtor:

Po podatkih analitikov iz podjetja Garlik`s je v letu 2007 Velika Britanija doživela skoraj deset odstotkov več kibernetičnega kriminala kot leto poprej. Največji porast so doživele prevare in grožnje, upadlo pa je spolno nadlegovanje in kraje identitet. Po mnenju analitikov bo zaradi aktualne finančne krize število finančnih zlorab na spletu v prihodnosti še bolj naraslo.

Največ spletnega kriminala še vedno izhaja iz ZDA, ki je “kriva” za več kot polovico vseh primerov spletnih zlorab, na drugem mestu je Britanija, na tretjem Nigerija in na četrtem Kanada. Nam najbližja je Italija, ki se nahaja na šestem mestu zloglasne lestvice.

“Stroškovno gledano je kibernetični kriminal vedno dražji,” pojasnjuje soavtor poročila, analitik Tom Iltube, saj so z analizo ugotovili, da v povprečju žrtve ob napadu ugotovijo pol milijona evrov škode.

Vseeno ostali analitiki opozarjajo, da so številke v poročilu prenizke in da se poročilo samo dotika vrha ledene gore. Andrew Goodwill, analitik podjetja The Third Man, ki se prav tako ukvarja z analizo spletnega kriminala, ocenjuje, da kiberkriminal vsako leto države stane več sto milijonov evrov.

Celotno poročilo (.pdf, 7,5 MB)

Vir: BBC News
[tags]splet, kriminal[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt