O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Varnost volitev v ZDA zopet ogrožena

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 29. 01. 2007 | Avtor:

Diebold, ki proizvaja, razvija in skrbi za volilne avtomate v ZDA, je ponovno doživela sramoto. Potem, ko so na univerzi Princeton naredili študijo, kako enostavno bi bilo okužiti vse avtomate z virusom in tako ukrasti volitve, so sedaj z eno samo fotografijo ogrozili vse avtomate po državi.

Na svoji spletni strani so objavili fotografijo ključa, ki odpre volilne avtomate. Ross Kinard je na podlagi slike naredil tri ključe, dva sta lahko odprla avtomat, katerega je univerza Princeton dobila za testiranje varnosti.

Zaradi enostavnosti ponareditve ključa, po spletu krožijo domneve, da so ključavnice najbrž preveč enostavne in da jih je najbrž možno enostavno odpreti tudi brez ključa, le z nekaj grami “drugačnega” znanja.

Diebold je omenjene slike umaknil s svoje spletne strani in jih nadomestil s podobo e-kartice. Dostop do pravega ključa bi pomenil veliko varnostno grožnjo, saj bi lahko nepridipravi v avtomate podtaknili programsko opremo, ki bi spremenila volilni izzid ali pa kak virus. Čeprav nad vsak volilni avtomat postavijo kamere, to ni dovolj dober razlog za take varnostne napake.

Najhuje je predvsem to, da je ključ za vse avtomate iste znamke identičen.

Vir: The Register, BBC News

Komentar E-demokracija.si: Vedno, ko se zanašamo na avtomate in iz enačbe izvzamemo faktor človeka, lahko pride do groženj in prekinitev varnosti. Vedno več ljudi se tega zaveda, saj o tem poročajo mediji in vedno bolj poudarjajo tudi strokovnjaki. Prejšnji mesec so v Agenciji za varnost v Veliki Britaniji poročali o osemtisočkratnem porastu kriminalnih dejanj in prevar preko spleta. Prav zato se po zadnjih raziskavah kar štirje od desetih Britancev bojijo prevar. Ta skrb postaja sedaj ena izmed glavnih skrbi v življenju Britancev.


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt