O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Pilotne e-volitve v Veliki Britaniji

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 5. 02. 2007 | Avtor:

Zadnja in nam še vedno najbolj oddaljena stopnja elektronske demokracije so e-volitve. Debate o tem, ali je tehnologija dovolj izpopolnjena za varno izpeljavo e-volitev, še potekajo. Nekatere države imajo dobre izkušnje, nekatere ne. Kljub dvomom pa se države vseeno trudijo ter delajo na tehnologiji, nekatere tudi vzpostavljajo poskusne pilotne projekte e-volitev.

V Veliki Britaniji so se lotili projekta e-volitev. Letos bodo na majskih volitvah v 13 regijah uvedli pilotni projekt e-volitev. Tehnologije, ki se jih bodo poslužili, bodo vključevale telefonsko glasovanje, internetno glasovanje in elektronsko štetje glasov.

Pilotni projekti bodo testirali učinkovitost uvajanja e-volitev, s katerimi želijo povečati volilno participacijo, poenostaviti dostop do volilnih točk, zagotoviti večjo varnost, povečati učinkovitost volilnega procesa ter zmanjšati volilne stroške. Projekt je del širšega načrta, ki predlaga modernizacijo volitev, katerega so začeli že leta 2000. Proces e-volitev bo ves čas nadzorovala neodvisna volilna komisija, ki bo rezultate predložila v avgustu letos.

Bridget Prentice, ministrica za volitve pri oddelku za ustavno pravo je razložila: ” Preden se bomo o e-volitvah pogovarjali v prihodnosti, moramo e-volitve najprej stestirati na lokalni ravni. Volitve moramo približati današnjemu življenjskemu stilu. Vedno več ljudi, predvsem mladi, dnevno preživijo na spletu veliko časa. Ugotoviti moramo, če lahko to izkoristimo za spodbuditev ljudi za večje sodelovanje v demokratičnem procesu. Prav tako nekateri ne morejo priti do volilnih točk. Uporabiti moramo tehnologijo, da bodo ti ljudje izkoristili volilno pravico, ki jim je dana”.

Vendar pa obstajajo kritiki, ki jim izbira britanske vlade ni blizu. Vzor so jim predvsem nekatere države, ki so imele pri vpeljavi e-volitev težave.

Računalniški strokovnjak, Bruce Schneier, ki se ukvarja predvsem z varnostjo, je izrazil dvom: ” Teoretično je mogoče izpeljati varne e-volitve. Če bi se to zgodilo letos v Veliki Britaniji, bi bil to prvi tak primer v zgodovini”.

Skupina Open Rights Group namerava v mesecih pred volitvami prirediti predavanja, kjer bodo izražali svoje dvome glede e-volitev. Države, ki jih omenjajo so predvsem države, kjer so se pojavile določene težave pri izpeljavi e-volitev. Italija je iz svojih načrtov popolnoma izločila e-volitve. Irska je odločitev o e-volitvah postavila na status quo. Nizozemska je morala iz uporabe izločiti enega od volilnih avtomatov. V kanadski provinci Quebec so odpovedali vse nadaljne ukvarjanje z e-volitvami. V ZDA pa imajo kar naprej težave z volilnimi avtomati.

Vir: eGov Monitor

Komentar E-demokracija.si: Tehnologija se sama po sebi ne bo izboljšala. Čeprav so morda danes uspešne in varne e-volitve še utopija, pa bodo realnost le, če se bodo ljudje in tehniki potrudili in delali na tem. Pilotni projekti so zato zelo dobrodošli.


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt