O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Volitve ZDA: Ponovne težave z elektronskim glasovanjem, Oprah šokirana

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 10. 11. 2008 | Avtor:

Nedavne predsedniške volitve v ZDA so sicer prinesle prvega temnopoltega predsednika, postregle pa so z žalostno stalnico – katastrofo na voliščih z elektronsko oddajo glasov. V vsaj šestih ključnih državah so namreč poročali o težavah pri elektronski oddaji volilnega glasu, na napake pa je opozorila tudi Oprah Winfrey.

Na Floridi so letos presenetljivo zatajili optični čitalci, ki jih nekateri kritiki elektronskega glasovanja predlagajo kot nadomestek elektronski oddaji glasu, prav tako pa v zvezni državi Colorado, kjer naj bi se čitalci motili zaradi prahu, ki je prišel na preluknjane glasovalne lističe.

V Virginiji je zaradi velikega števila udeležencev volitev odpovedalo večje število elektronskih glasovalnih naprav, o napakah pa so poročali tudi v drugih zveznih državah ZDA.

Na napake je opozorila tudi kraljica ameriške televizije, Oprah Winfrey

…o elektronskem glasovanju pa so se pošalili tudi ustvarjalci risane serije The Simpsons.

Zvezne države imajo različne oblike elektronske oddaje volilnega glasu, med drugim tudi elektronsko oddajo brez papirnatega potrdila, s katerim lahko volivec preveri pravilno oddani glas.

Je splet rešil Obamo? Ali je Obama rešil splet? Ste spremljali ameriško spletno predvolilno kampanjo? Kaj vas je pri njej najbolj pritegnilo oziroma navdušilo? Nad katero potezo ste ostali ravnodušni? Povejte nam svoje mnenje!

Svoje mnenje lahko sporočite na portalu Facebook!

Vir: The Register, YouTube
[tags]e-volitve, zda[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt