O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Milijontni podpis e-peticij

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 5. 02. 2007 | Avtor:

Britanska vlada je le tri mesece nazaj na svojih spletnih straneh ponudila možnost spletnih peticij, kjer lahko državljani Velike Britanije sami predlagajo izbrano vprašanje. Dobili so zelo velik odziv državljanov, saj so nedavno na spletni strani peticij zabeležili že milijontni podpis. Odprtih imajo sedaj že več kot 2400 peticij.

Vse predloge peticij pa na spletni strani ne sprejemajo. Eden izmed takih primerov je peticija za označitev brokolija za nevarno snov. Vse peticije, ki pa so v skladu s postavljenimi merili, so obravnavane in upoštevane. Ob zaprtju določene peticije, vsak podpisnik dobi od vlade elektronsko sporočilo, v katerem pojasnijo odločitve, ki so jih sprejeli glede te peticije.

Neimenovani predstavniki z Downing Streeta je dejal: “Pozdravljamo mejnik milijontnega podpisa naše storitve e-peticij. Izkazalo se je, da ljudje izjemno radi uporabljajo to storitev, s katero so njihova mnenja slišana. Veselimo se nadalnjega razvoja te storitve v naslednjih mesecih, saj želimo s to storitvijo ljudem približati delo vlade”.

Vir: BBC News

Komentar E-demokracija.si: Projekt e-peticij v Veliki Britaniji se je izkazal za izjemno uspešen. Tony Blair, premier Velike Britanije, je dal svoje komentarje že na 223 peticij. Kako so podpisi vplivali na odločitve Blaira, ni znano. Pozdravljen je predvsem odziv ljudi, s katerim so dokazali, da ljudje želijo sodelovati in imajo izdelane predloge in mnenja. Kaj podobnega bi lahko vpeljali tudi v Sloveniji.
Za vas pa smo vsaj za zdaj poiskali nekaj peticij, ki so v fazi podpisovanja:
Peticija proti preseljevanju Romov
Evropska peticija proti jedrski energiji
nekaj peticij pa lahko najdete tudi na Peticija.org


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt