O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Novi milanski portal omogoča več e-demokratičnosti

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 12. 02. 2007 | Avtor:

Prebivalci mesta Milano v Italiji so dobili novo spletno mesto, kjer lahko z elektronskimi orodji sodelujejo v političnih procesih. Spletna stran PartecipaMi.it je interaktivni portal, kjer objavljajo novice in povezave do različnih novic ter možnost za konzultacije, debate in izmenjave mnenj.

Novo spletno mesto je nadaljevanje uspešnega projekta, ki so ga lansirali maja lani, kjer so volilci lahko podajali svoja mnenja za področja, kjer živijo.

Cilj portala je omogočiti prebivalcem mesta take pogoje, kot si jih sami želijo. Na spletni strani lahko ob novicah in obvestilih o dogodkih zasledimo tudi tematske forume in blog.

V sredini spletne strani je zemljevid, ki kaže različne predele mesta. S klikom na določeno področje se odpre tematski forum, kjer poteka debata prebivalcev in svetnikov o perečih temah izbranega mestnega področja. Prav tako je omogočen dostop do pomembnih dokumentov, kar prebivalcem mesta omogoča lažje razumevanje perečega problema in s tem racionalnejše sodelovanje v debati.

Na spletni strani je objavljen tudi koledar sestankov mestnih svetnikov, spodaj pa tudi zapisnik teh sej.

Vir: IDABC

Komentar E-demokracija.si: Ponudba elektronskih orodij na novem portalu mesta Milano je hvale vredna. Resnično so se zavzeli za dobro in učinkovito komunikacijo s prebivalci mesta. Portal je primer dobre prakse in bi ga lahko marsikatero mesto ali občina vzela za zgled.

V Sloveniji smo med spletnimi portali občin našli en primer, ki je dokaj podoben milanskemu portalu. Najbolj razvita je spletna stran občine Izola, ki bi lahko bila vzor ostalim občinskim spletnih stranem v Sloveniji. Nudijo veliko informacij, anketo ter konzultacije, kjer lahko občani Izole sodelujejo pri iskanju idej o rešitvi določenega problema.


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt