O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Čile ima več kot milijon imetnikov širokopasovnega dostopa do spleta

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 19. 02. 2007 | Avtor:

Dostop do spleta smo že velikokrat predstavili kot začetno točko pri vpeljavi informacijsko-komunikacijske tehnologije v politično odločevanje. Tokrat smo pogledali, kakšno je stanje dostopa do interneta v Latinski Ameriki.

Raziskava, ki je potekala pod sponzorstvom podjetja Cisco, je pokazala, da so Čile po številu širokopasovnega dostopa do spleta v regiji v samem vrhu. Konec leta 2006 je bilo v državi več kot milijon širokopasovnih priključkov do spleta. Natančne številke so se ustavile na 1.034.000. Južni del države se ponaša z najvišjo stopnjo širokopasovnega dostopa do spleta in tudi uporabe spleta v Latinski Ameriki.

V Latinski Ameriki so Čile s 6,8 % rastjo na prvem mestu. Sledi jim Argentina s 3,2 %, Brazilija je z 2,6 % na tretjem mestu, sledita jim Peru in Kostarika z 1,5 % in Kolumbija z 1,1 %.

Raziskava ne vključuje Mehike, vendar pa po poročanju Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj Mehiko uvršča za Čile, saj ima 2,8 % porast imetnikov širokopasovnega dostopa do spleta. Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj navaja rezultate tudi za Združene države Amerike z 19,2%, Kanado z 22,4% in Španijo s 13,6% rastjo imetnikov širokopasovnega dostopa do spleta.

Čilenska vlada je zadani cilj imeti milijon imetnikov širokopasovnega dostopa do spleta dosegla v polovičnem časovnem obdobju, zato so optimistični. Do leta 2010 naj bi število imetnikov dvignili na 1,5 milijona.

Čilenska predsednica Michelle Bachelet je konec lanskega leta dejala, da je zmanjševanje digitalnega razkoraka pomemben ključ do uspešne ekonomije v državi. Zatrdila je, da bo širokopasovni dostop do interneta spodbujala predvsem v šolah.

Vir: World e-Gov Forum

Komentar E-demokracija.si: Dostop do spleta je začetni korak, ki vodi k računalniškemu opismenjevanju ljudi. Pohvalna je pobuda predsednice za vpeljavo širokopasovnega dostopa do spleta v šolah. Upajmo, da imajo v šolah učitelje, ki bodo otroke naučili še kaj več kot le igranje igric.


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt