O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Europeana – največja evropska spletna knjižnica počepnila pod Mona Liso

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 24. 11. 2008 | Avtor:

Prejšnji teden je svoja vrata za javnost odprla evropska multimedijska spletna knjižnica Europeana. Spletnim uporabnikom povsod po svetu je na voljo več kot dva milijona knjig, zemljevidov, posnetkov, fotografij, arhivskih dokumentov, slik in filmov iz nacionalnih knjižnic ter kulturnih ustanov iz 27 držav članic EU. Zaradi ogromnega zanimanja pa bo Europeana zaprta do decembra zaradi prilagoditve sistema.

Vsi, ki jih zanimajo književnost, umetnost, znanost, politika, zgodovina, arhitektura, glasba ali film, bodo lahko do največjih evropskih zbirk in mojstrovin, zbranih v eni sami virtualni knjižnici, brezplačno in hitro dostopali prek spletnega portala, ki bo na voljo v vseh jezikih EU. Toda to je šele začetek. Leta 2010 bo Europeana ponujala dostop do milijonov del, ki predstavljajo bogato evropsko kulturno raznolikost, in vključevala interaktivne rubrike. Med letoma 2009 in 2011 bo EU temu projektu letno namenila sredstva v višini 2 milijonov evrov. Komisija namerava v nadaljnjo širitev evropske digitalne knjižnice pritegniti tudi zasebni sektor. Evropski parlament je z resolucijo septembra 2007 z veliko večino podprl predlog za ustanovitev evropske digitalne knjižnice.

“Do leta 2010 vsaj 10 milijonov umetniških del”

Predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso je povedal: „Europeana združuje evropsko konkurenčno prednost v komunikacijski in omrežni tehnologiji z našo bogato kulturno dediščino. Evropejci bomo lahko zdaj do izjemnih virov naših največjih zbirk hitro in preprosto dostopali na enem mestu. Europeana je veliko več kot le knjižnica; je spodbuda, s katero želimo Evropejce iz 21. stoletja opogumiti, da posnemajo ustvarjalnost svojih prednikov, kakršni so bili vodilni predstavniki renesanse. Predstavljajte si možnosti, ki jih ponuja študentom, ljubiteljem umetnosti ali akademikom za iskanje, kombiniranje in dostopanje do kulturnih zakladov vseh držav članic prek spleta. To jasno dokazuje, da je kultura v osrčju evropskega povezovanja.“

„Europeana ponuja potovanje skozi čas, preko meja in k novim idejam o naši kulturi. Poleg tega bo ljudi povezovala z njihovo zgodovino ter jih z interaktivnimi stranmi in orodji tudi medsebojno združevala,“ je dejala evropska komisarka za informacijsko družbo in medije Viviane Reding. „Evropske kulturne ustanove, založbe in tehnološka podjetja pozivam, da Europeano zapolnijo z dodatnimi vsebinami v digitalni obliki. Europeana bi morala postati središče interaktivnega ustvarjalnega sodelovanja, na razpolago vsem, ki želijo oblikovati lasten košček evropske kulture in ga deliti z drugimi. Moj cilj je, da bo do leta 2010 v Europeani vsaj 10 milijonov del.“

Elisabeth Niggemann, generalna direktorica nemške nacionalne knjižnice in predsednica Fundacije za evropsko digitalno knjižnico, organizacije, ki stoji za Europeano, je dodala: „Z Europeano bodo postala kulturna dela pomembnejša za generacijo ,web 2.0‘ – generacijo, ki pričakuje, da lahko na istem kraju istočasno bere besedila, gleda slike in videe ter posluša zvoke. Mladim bomo ponudili popolno multimedijsko izkušnjo ter jih tako povezali s preteklo in sedanjo evropsko kulturo.“

Mona Lisa kriva za sesutje strežnika

Europeana omogoča iskanje in brskanje po vseh digitaliziranih zbirkah evropskih knjižnic, arhivov in muzejev hkrati. To pomeni, da lahko uporabniki raziskujejo želene teme, ne da bi jim bilo treba iskati in pregledovati številne strani in vire.

Evropska multimedijska spletna knjižnica Europeana, ki je začela delovati v četrtek, se je zaradi nepričakovanega navala zainteresiranih – zabeležili so kar deset milijonov klikov na uro – sesula. Strežnik toliko povpraševanja po istih straneh – zelo popularna je bila namreč Mona Lisa – ni prenesel, a že kmalu naj bi bil ponovno vzpostavljen.

Evropska komisija je danes v Bruslju pojasnila, da je ob istem času več milijonov uporabnikov želelo dostopati do iste strani – vsi so hkrati želeli videti Mono Liso -, česar noben strežnik ne bi prenesel. Komisija je pojasnila, da je očitno zanimanje za kulturo ogromno, a tolikšnega navala v prvem dnevu zagona Europeane niso pričakovali.


Vir:
Slovensko predstavništvo Evropske komisije, Dnevnik
[tags]EU, dostop[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt