O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Bo nova slovenska vlada bolj digitalna?

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 24. 11. 2008 | Avtor:

Seznam ministrov in ministric nakazuje, da so novi izbranci bolj spletno ozaveščeni kot njihovi predhodniki, vseeno pa bo zanimivo videti, ali bodo na spletu zdržali celoten mandat kot bivši minister Turk ali pa jim bo, tako kot bivšemu ministru Ruplu, na sredini zmanjkalo sape. 

Prvi ministrski bloger je bil dr. Žiga Turk, minister brez listnice, ki je za časa svojega mandata redno pisal svoj blog. Sledil mu je minister za zunanje zadeve, dr. Dimitrij Rupel, vendar je po le nekaj mesecih odnehal, po mnenju nekaterih tudi zaradi pretežno negativnih komentarjev.

Ostali ministri Janševe vlade se s spletno komunikacijo niso ukvarjali, v parlamentu pa smo spletno komunikacijo zasledili predvsem pri bivši opoziciji oziroma sedanji koaliciji. Od bivših koalicijskih poslancev je bila na spletu prisotna le poslanka Eva Irgl.

Tudi aktualni predsednik države, dr. Danilo Tűrk, je pred izvolitvijo napovedoval tedenske spletne klepetalnice in pisanje predsedniškega bloga, pa je po izvolitvi pozabil oziroma svoje komunikacijske prioritete preusmeril drugam.

Že večkrat smo omenili, da so bile zadnje parlamentarne volitve za slovenski spletni politični prostor prelomne, saj se je zelo veliko število političnih kandidatov na tak ali drugačen način izpostavljalo tudi na spletu. Najbolj sta izstopali prisotnost v spletnih omrežjih in pisanje bloga, v spodnji tabeli pa si lahko ogledate spletno prisotnost aktualne vlade.

Premier Borut Pahor Redbook
Minister za gospodarstvo, Matej Lahovnik Odsoten
Minister za finance, Franc Križanič Odsoten
Ministrica za notranjo politiko, Katarina Kresal Facebook, Twitter
Minister za zunanjo politiko, Samuel Žbogar Odsoten
Minister za pravosodje, Aleš Zalar Odsoten
Minister za promet, Patrick Vlačič Odsoten
Ministrica za obrambo, Ljubica Jelušič Odsotna
Ministrica za javno upravo, Irma Pavlinič Krebs Odsotna
Minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, Gregor Golobič Blog
Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Milan Pogačnik Odsoten
Ministrica za kulturo, Majda Širca Blog
Minister za delo, družino in socialne zadeve, Ivan Svetlik Odsoten
Minister za šolstvo in šport, Igor Lukšič Flickr, Facebook

Opozoriti je potrebno, da ima vsako ministrstvo svoje spletno mesto, vendar so zaradi neustrezne postavitve vsebin in slabega način navigiranja po vsebinah ta spletna mesta skorajda neuporabna in zelo slabo obiskana. Videli bomo, kako se bodo z njimi spopadli novi ministri in ministrice.

Od dvanajstih novih ministrov in ministric jih je pet na tak ali drugačen način prisotnih na spletu. Se vam zdi to malo? Veliko? Preveč?  Kako naj vlada spletno komunicira z državljani, naj se s tem sploh ukvarja ali naj spletno komunikacijo popolno zanemari? Vabljeni h komentarjem!


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt