O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Tudi Honolulu z e-volitvami

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 5. 03. 2007 | Avtor:

mayormain.jpgMedtem ko v Estoniji izvajajo e-volitve na državni ravni, pa na Havajih preizkušajo volitve preko spleta na lokalni ravni. V mestu Honolulu bodo letos prvič preko spleta izbirali predstavnike krajevnih skupnosti.

“Pilotne volitve bodo omogočile participacijo ljudi na volitvah na cenejši način,” je dejala Joan Manke, vodja komisije za lokalne skupnosti.

Volitve, ki jih izvajajo na dve leti, so do sedaj izvajali preko navadne pošte. Lokalne oblasti so na domači naslov volilnih upravičencev poslali glasovalni listič. Ti so ga potem preko navadne pošte poslali nazaj. Na volitvah leta 2005 je glasovnice poslalo nazaj le 25 % oziroma le 198 405 ljudi.

Da bi glasovanje preko spleta izpeljali korektno, so se lokalne oblasti povezale s podjetjem Commercial Data Systems, ki že več kot 18 let ponuja različne spletne storitve.

“Glasovanje preko spleta ne smemo zamenjati z glasovanjem preko elektronskih volilnih aparatov. Volivcem predstavnikov krajevnih skupnosti bomo omogočili varno glasovanje preko spleta, preko vseh računalnikov, ki imajo dostop do spleta,” je dejala Mankova.

Letošnje volitve, ki se bodo začele 23. marca in končale 16. aprila, z rezultati znanimi 1. marca, bodo zapolnile 444 sedežev v 23 krajevnih skupnostih. Za 185 sedežev je danes znanih 306 kandidatov, za ostalih 259 sedežev pa kandidatov ni.

E-glasovanje bo potekalo na naslednji način. 170 000 volilnih upravičencev, ki živijo v okrajih, kjer ni znanih kandidatov, na dom ne bo dobilo glasovalnih lističev, lahko pa bodo svojo glasovalno pravico izrazili preko spleta.

V okrajih, kjer kandidati so znani, volilnih upravičencev na teh področjih je 235 000, pa bodo na dom dobili glasovalne lističe. Do 16. aprila bodo lahko te lističe poslali nazaj po navadni pošti, lahko pa se bodo odločili za glasovanje preko spleta. Po pošti bodo volilni upravičenci ob glasovalnem lističu dobili še spisek vseh kandidatov. Na vsakem glasovalnem lističu bo tudi desetmestna številka, s katero bo lahko posameznik svoj glas oddal na spletni strani volitev.

Možnost glasovanja preko spleta se bo začela 23. marca, ko bodo odprli možnost glasovanja na glasovalni spletni strani.Vsi tisti, ki domov ne bodo dobili glasovalnih lističev, pa bodo preko spleta vseeno želeli izkoristiti svojo volilno pravico, lahko za volilno številko zaprosijo na glasovalni spletni strani.

Čeprav se bo glasovanje začelo šele 23. marca, lahko že danes vidimo, kako bo glasovanje potekalo, saj so naredili 4 posnetke zaslona.

Na vsakem izmed posnetkov je opisan korak v procesu glasovanja, od identifikacije volilca, spiska možnih volilnih kandidatov– predvidevamo, da se glede na volilno številko izpiše spisek kandidatov za področje, kjer volivec živi- preverbe izbranega kandidata in obvestila o sprejetem glasu.

Vir: Honolulu Advertiser


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt