O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Evropska komisija spodbuja razvoj evropske osebne e-izkaznice

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 26. 03. 2007 | Avtor:

viviane_reding7402.jpgEvropska komisija preučuje možnosti vzpostavitve interoperabilne elektronske osebne izkaznice, katera bi popotnikom po Evropi in delavcem poenostavila izpolnjevanje obrazcev.

Evropska komisija sistema ne namerava vzpostaviti, poziva pa vse zainteresirane v skupno sodelovanje in vzpostavitve tega sistema.

Viviane Redding, evropska komisarka za informacijsko družbo in medije, je na konferenci, ki je bila v začetku meseca v Berlinu dejala: “Dokazovanje identitete, dokazovanje pravic do določenih dohodkov in izpolnjevanje neznanih dokumentov je velik napor.”

Elektronska osebna izkaznica pa ne bi koristila le mobilnim delavcem in pogostim turistom po Evropi. Poenostavila bi meddržavne transakcije med podjetji znotraj Evropske unije, registracije podjetij ter plačevanje davkov malih podjetij. Elektronska osebna izkaznica bi lahko služila tudi opravljanju pogostih storitev med različnimi oddelki, kot so zdravstvene transakcije, dodatki za brezposelne, pokojnine in drugo.

“Vseeno je, če so po Evropi različni sistemi elektronskih osebnih izkaznic. Zadovoljimo se s takim sistemom, ki bo razumel glavne podatke s kartic posameznih držav,” je idejo predstavila Reddingova.

Vir: IDABC


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt