O portalu    Avtorji    Kontakt


 

N@utobus na Poljskem, Mobilatorij v Sloveniji

Kategorija: EU, Slovenija | Datum objave: Monday, 2. 04. 2007 | Avtor:

picture-092.jpgRegija Podlaskie na Poljskem je želela zmanjšati digitalni razkorak in izobraziti ljudi z avtobusom N@utobus, ki je opremljen z internetno tehnologijo, glavni cilj projekta pa je pripeljati internet v ruralna področja.

    N@utobus na Poljskem

Glede na raziskave, ki so jih opravili v regiji Podlaskie, bodo nekateri prav na tem avtobusu prvič prišli v stik z internetno tehnologijo. Ker je danes že skoraj nemogoče delovati v svetu brez znanja o teh tehnologijah, bo stik z njo na tak način mnogim sigurno odprl vrata v prihodnost.

Avtobus je opremljen z moderno tehnologijo, seveda tudi z wireless dostopom do spleta. Cilj akcije je omogočiti ljudem direkten stik s tehnologijo ter jim ponuditi možnost preizkusiti kako delujejo.

Na avtobusu bodo organizirali tudi predavanja in tečaje. Obiskovalcem bodo predstavili osnove delovanja na spletu, predstavili bodo delovanje e-administracije ter tudi sistem e-davkov. Predstavili bodo tudi sistem delovanja kartic članov e-mesta in izkaznice e-zdravje. Željnim več znanja bodo predstavili aplikacije, ki se dobro obnesejo v e-šolah in e-znanju.

N@utobus v regiji Podlaskie pa ni prvi tak projekt na Poljskem. Prvega so izpeljali v sosednji regiji Warminsko-Mazurskie, ki se je izkazal za zelo uspešnega. V šestih mesecih, od julija 2006 do januarja 2007, je avtobus obiskalo več kot 10 000 ljudi. Uspeh izpeljanega projekta v sosednji regiji je torej vzpodbudil izpeljavo projekta tudi v regiji Podlaskie.

Projek je tako dobro zaživel predvsem zaradi dejstva, da je infrastruktura na vzhodu Poljske dosti slabše razvita kot v srednji in zahodni Poljski.

    Mobilatorij v Sloveniji

Mobitelova digitalna učilnica Mobilatorij od leta 2002 potuje po različnih slovenskih krajih.

Čeprav je projekt na začetku deloval kot sodelovanje med Ljubljanskim digitalnim medijskim laboratorijem (Ljudmilo) in Mobitelom, je kasneje slednji prevzel vsebinsko pobudo nad projektom in “prilagodil” vsebino svojim komercialnim namenom.

Namesto predavanj o uporabi spletnih tehnologij, izdelovanja animacij, spletnih strani in uporabe komunikacijskih orodij, ki so jih neodvisni strokovnjaki izvajali v prvih letih Mobilatorija, po prevzemu s strani družbe Mobitel sedaj Mobilatorij nudi “običajno svetovanje in organizacijo tehničnih dni, na katerih se učenci srednjih šol seznanjajo z mobilnimi telekomunikacijami in se udeležujejo praktičnih delavnic.”

Vir: IDABC


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt