O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Slovenija postaja e-družba

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 2. 04. 2007 | Avtor:

slovenija_relief.gifLetno poročilo Evropske komisije je pokazalo, da Slovenija postaja e-družba. Dostop gospodinjstev do interneta je primerljiv z drugimi članicami EU-ja, pohvalna je e-uprava, slabše pa je s spletnim nakupovanjem in elektronskim poslovanjem.

V Sloveniji je bilo še pred dvema letoma le slabih 5 odstotkov gospodinjstev, ki so imela širokopasovni dostop do interneta. Konec lanskega leta pa je bilo takšnih gospodinjstev že skoraj 14 odstotkov. Delež storitev, ki jih državna uprava nudi prek interneta, je višji od evropskega povprečja, velik pa je tudi delež državljanov in podjetij, ki te storitve uporabljajo.

Čeprav število gospodinjstev, ki se odločijo za širokopasovni dostop do interneta, hitro narašča, pa je Slovenija še vedno pod povprečjem Evropske unije. Kot kažejo zadnji podatki Evrobarometra o telekomunikacijskih storitvah, ima širokopasovni dostop do interneta povprečno 23 odstotkov gospodinjstev Evropske unije. Južna Koreja je na tem področju nesporna zmagovalka, saj je bilo v tej državi v tretjem četrtletju minulega leta več kot 88 odstotkov gospodinjstev priključenih na širokopasovno omrežje.

Delež storitev, ki jih državna uprava nudi prek interneta, je višji od evropskega povprečja, velik pa je tudi delež državljanov in podjetij, ki te storitve uporabljajo. Državljanom pa državna uprava nudi kar 58 odstotkov svojih storitev.E-uprava nudi podjetjem kar tri četrtine javnih storitev, kar je precej bolje od povprečja EU-ja (67,8 odstotka). Storitve javne uprave na spletu uporablja tri četrtine podjetij.

Letno poročilo Evropske komisije, tokrat že drugo po vrsti, je pokazalo, da je med letoma 2000 in 2004 sektor informacijsko-komunikacijskih tehnologij prispeval skoraj 50 odstotkov k rasti produktivnosti v Evropski uniji.

Vir: RTV SLO


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt