O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Pravila lepega vedenja za pisce blogov – slepa ulica ali svetla pot v prihodnost?

Kategorija: Blog | Datum objave: Monday, 16. 04. 2007 | Avtor:

top_logo.gifNedavni verbalni napadi na blogerko Kathy Sierra so rezultirali v pozivih blogosfere, da je vendarle čas za ureditev razmer. Eden od pionirjev spleta, Tim O’Reilly, je pozive uredil v kodeks bloganja, o kodeksu pa razmišljajo tudi Slovenci.

“Brisali bomo neprimerne vsebine”

Besedilo se začenja s slovesnim nagovorom: “Pozdravljamo razvoj blogosfere, saj blogi spodbujajo iskren in odprt dialog.”

O`Reilly je mnenja, da bi morali biti komentarji anonimnih “gostov” prepovedani, bralci pa bi morali biti posebej posvarjeni, ko bi naleteli na blog, kjer to pravilo ne bi veljalo. Predlog kodeksa tudi pravi, da “so blogerji zavezani h civilnem obnašanju in bodo neprimerne vsebine zvesto odstranjevali.”

Neprimerne vsebine so v osnutku definirane kot nadlegovanje, zloraba, zalezovanje oziroma grožnje drugih vrst. Poleg groženj predlog O`Reillyjevega kodeksa omenja tudi kršitev avtorske in sorodnih pravic ter vdore v zasebnost.

Slovenci s svojim predlogom pravil za pisanje bloga

Slovenska pisateljica bloga, Danaja Babič, je pred časom spisala svoj primer blogerskega kodeksa, saj se ji zdi, da je to področje preveč odprto in zato dojemljivo za zlorabe. V njem je zapisala, da bi morali blogerji spoštovati drug drugega, da naj bi se blogerji izogibali vulgarizmov ter sovražnosti in laži in da bi morali posebej označevati pornografske in erotične vsebine.

Kodeks naj bi bil po mnenju Babičeve neobvezujoč, blogerje, ki bi se kodeksu zavezali, pa bi sankcioniralo častno razsodišče.

Oba predloga na udaru blogerjev po celem svetu

Jimmy Wales, soustanovitelj Wikipedije, je za BBC izjavil, da kodeks podpira in da je treba paziti, da se blogi ne bodo razvili v prostor za klevetanje in zmerjanje.

Jeff Jarvis, ugleden bloger, filmski kritik in novinar, pa kodeksu nasprotuje, saj naj bi po njegovem mnenju blogosfero spreminjal v knjižnico s strogimi pravili obnašanja in bloge spremenil v množične medije, kot so časopisi, televizija ali radio.

Robert Klinc, urednik spletnega mesta Slovenski blogi, o slovenski pobudi meni: “Ko slišim govorice o ‘kodeksu’ blogerjev se mi poraja več vprašanj, vsako po svoje zanimivo in eno bolj pomembno od drugega. V prvi vrsti me zanima (mene osebno), kdo lahko tak kodeks sploh sprejme, kdo ga lahko sestavlja, kdo je poklican, da bo preverjal, ali se ga blogerji držijo (držimo), in kakšne so lahko sankcije. Mislim, da se je ideja o kodeksu razvila bolj iz želje po cenzuri določenih vsebin, kasneje pa se je vse skupaj zavilo v celofan ‘kodeksa’, da bi izgledalo bolj blogerjem prijazno.”

Barica Razpotnik
, ena najstarejših blogerk v Sloveniji, se z Robertom strinja: “Pobuda se mi zdi nesmiselna. Potem bi lahko na podoben način regulirali tudi npr. vsebine, ki žalijo intelekt, kar je še veliko bolj škodljivo, kot denimo vulgarne besede, ki se jih otroci tako ali tako naučijo najkasneje v vrtcu. Interneta se ne da omejevati, ima pa lepo lastnost, da se lahko vsakdo odklopi. Če ni seveda odvisen, ampak v tem primeru je kodeks še najmanjši problem.”

Vir: Dnevnik


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt