O portalu    Avtorji    Kontakt


 

V Združenih državah se pripravljajo zakonske spremembe e-volitev

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 23. 04. 2007 | Avtor:

votingmachine1.jpgŽe leta 2000, ko je potekalo večkratno preverjanje glasov za predsednika države, so se pojavile žgoče debate, identične težave pa so se pojavile tudi na kasnejših volitvah. Sedaj potekajo boji za spremembo volilnih avtomatov.

Volilni aktivisti, ki niso zadovoljni s trenutnim stanjem e-volilnega zakona v ZDA so dobili prvo bitko. Sodišče jim je namreč dovolilo začeti z zakonskimi procedurami, ki bi spremenile zakon o volilnih avtomatih na dotik v 57 okrožjih v zvezni državi Pennsylvania.

Državni odbor v Pennsylvaniji je zakonski proceduri nasprotoval, vendar je sodišče Commonwealth aktivistom dalo zeleno luč. Državni odbor je nasprotoval domnevam, ki pravijo, da lahko avtomate na dotik z lahkoto zmanipulirajo. Trdili so, da se napake lahko pojavijo kar tako.

S štirimi glasovi proti trem se je sodišče odločilo, da ima državni odbor premalo argumentov in da lahko volilni aktivisti nadaljujejo z zakonskim bojem za volj varne volilne avtomate.

V Mississippiju je odbor nadzornikov v okrožju Harridon izglasoval opustitev avtomatov na dotik in vrnitev nekdanjih avtomatov za skeniranje. Dokončna odločitev bo vendarle v rokah Ministrstva za pravosodje, ki mora glasovanje potrditi.

Ameriški mediji poročajo tudi, da poteka delo na volilnih avtomatih. Trudijo se, da bi avtomati na dotik pravilno delovali, potem ko so po novembrskih kongresnih volitvah poročali o problemih s kartušami in baterijami. Bližajo se preliminarne volitve v avgustu, zato je pritisk na delavce še večji.

Demokrat Harry Ferguson je dejal, da se zavzema za ohranitev avtomatov na dotik. “Naša prva skrb so priprave na prihajajoče demokratske preliminarne volitve,” je izjavil Ferguson.

Vir: The Register


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt