O portalu    Avtorji    Kontakt


 

V Veliki Britaniji bodo v naslednjih dneh preizkušali e-konzole

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 23. 04. 2007 | Avtor:

konzola.jpg3. maja bodo v Angliji potekale lokalne volitve, v nekaterih okrožjih pa že te dni potekajo pilotne e-volitve. Volivci bodo lahko poleg tradicionalnega načina glasovanja volili tudi preko spleta, telefona ali s pomočjo posebnih volilnih konzol, ki so jih te dni predstavili javnosti. E-volitve bodo potekale od 21. aprila do 1. maja.

Vsi volivci, ki živijo na področju, kjer bodo tretjega maja volitve, so v marcu na dom dobili obvestilo o možnostih alternativnega načina glasovanja. Na dom so dobili tudi poseben obrazec, na katerega so lahko zainteresirani volivci napisali šestmestno geslo ter ga skupaj z ostalimi podatki poslali na mestni svet. Ti so jim potem na dom poslali navodila in volilno identifikacijsko številko. Vsi volivci bodo lahko s to identifikacijsko številko volili preko spleta ali telefona med 21. marcem in prvim majem, ko bo potekalo predhodno e-glasovanje.

Konzole, ki so jih namestili v nekatere trgovinske lokacije, so javnosti, medijem in zainteresiranim svetnikom predstavili 17. aprila. Pilotne e-volitve bo ves čas nadzoroval SABC [Shrewsbury and Atcham Borough Council], ki je podobne projekte že izpeljeval. Ves čas e-volitev bodo ob konzolah, ki bodo omogočile elektronske volitve na izbranih volilnih lokacijah, prisotni strokovnjaki, ki bodo ljudem priskočili na pomoč ob morebitnih težavah.

Poleg tega bodo te elektronske volitve za Britance pomembne zaradi neodvisnega nadziranja glasovanja s strani digitalnih aktivistov, Open Rights Group. Neodvisni nadzor jim omogoča spremenjena zakonodaja, ki pravi, da lahko volitve nadzirajo posamezniki, ki od volilne komisije pridobijo dovoljenje. Skupina bo posebno pozornost namenila poskusom zlorabe volilnih aparatov ter vpliva tehnologije na glasovanje. “Upamo, da bomo uspeli analizirati uporabo novih tehnologij v odločevalskih procesih,” je pojasnil John Kitcat, predstavnik skupine Open Rights Group.

Gareth Owens, pomočnik voditelja projekta iz SABC-a, je dejal: “Novi načini volitev, ki jih preizkušamo sedaj, najbrž ne bodo nadomestile tradicionalnega načina volitev, morda pa bodo spodbudile nove generacije volivcev v sodelovanje v demokratičnem procesu.”

Vir: SABC, The Register


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt