O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Finska: Parlament potrdil zloglasni Lex Nokia

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 9. 03. 2009 | Avtor:

Finski parlament je prejšnjo sredo potrdil zakon, s katerim je finskim delodajalcem odobril nadziranje elektronskih sporočil, ki si jih zaposleni pošiljajo iz službenih računalnikov.

Parlament je z 96 glasovi za in 56 glasovi proti potrdil zakon, 48 poslancev pa se je glasovanja vzdržalo. Zakon delodajalcem sicer ne dovoljuje branje elektronskih sporočil, ki jih zaposleni pošiljajo s pomočjo službenih računalnikov, vseeno pa lahko delodajalci spremljajo, kdo je komu kdaj poslal kakšno elektronsko sporočilo. Ob sumu kriminalnega dejanja nato delodajalci lahko pokličejo policijo.

Delodajalske organizacije so sprejetje zakona pozdravile, saj bodo tako lažje krotile industrijsko vohunstvo, nasprotniki zakona pa so protestirali, da zakon pomeni hud vdor v zasebnost posameznika.

“Ne smemo se slepiti – industrijsko vohunstvo se dogaja tudi na Finskem,” je potrdila finska premierka, Matti Vanhanen, “in naša naloga je, da nepridipravom otežimo delo.”

Zakon je že dobil vzdevek Lex Nokia, saj naj bi največji proizvajalec mobilnih telefonov, Nokia, grozil z zaprtjem tovarn na Finskem, če zakon ne bi bil sprejet. Predstavniki Nokie so te trditve že zanikali, direktor Olli-Pekka Kallasvuo pa je pojasnil, “da smo pri Nokii zelo veseli sprejetja, nismo pa zanj na nikakršen način lobirali.”

Zakon predstavlja dopolnitev zakonodaje iz leta 2004, kjer ni bilo natančno določeno, kaj delodajalci lahko in česa ne smejo početi. “S tem zakonom smo v desetih odstavkih dopolnili že obstoječo zakonodajo,” je poudaril Kimmo Sasi, predsednik parlamentarnega odbora za zakonodajo, “s tem pa smo razumevanje olajšali tako za delodajalce kot tudi za zaposlene.”

Trenutno še ni jasno, kdaj bo zakon stopil v veljavo.

Vir: AP
[tags]zasebnost, finska, nadzor[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt