O portalu    Avtorji    Kontakt


 

ZDA spreminjajo strategijo spletne vojne Bližnjega vzhoda

Kategorija: Amerika, Azija | Datum objave: Monday, 9. 03. 2009 | Avtor:

Na eni strani analitiki svarijo nad vedno večjo rabo spletnih tehnologij v azijskih terorističnih organizacijah, na drugi strani pa ameriško zunanje ministrstvo upa, da bo z igro na mobilnih telefonih uspela spremeniti razmerja v spletni vojni za Bližnji vzhod.

Azija beleži porast spletne prisotnosti teroristov

Raba spleta v južnovzhodni Aziji skokovito narašča od leta 2000 in ekstremisti so razvili zelo dobro spletno prisotnost, opozarjajo analitiki. “Splet postaja vedno pomembnejši v komunikaciji in organizaciji terorističnih skupin,” opozarjajo analitiki inštituta Australian Strategic Policy, “služijo pa ne samo za organizacije napadov na Zahod, temveč tudi za usmerjanje napadov na sosednje države.”

Število spletnih mest v Maleziji je v letu dni naraslo za več kot osemdeset odstotkov, prav tako pa se je skokovito povečalo število blogov, ki jih podpirajo, okrepila pa se je tudi spletna prisotnost podpornikov v družbenih omrežjih.

ZDA bodo Bližnji vzhod skušale “zavzeti” tudi digitalno

Ameriško zunanje ministrstvo je za potrebe spletne vojne Bližnjega vzhoda razvilo nov pristop – uporabnikom bo ponudilo mobilno igro, s katero upajo na izboljšanje računalniških spretnosti uporabnikov ter na možnost komuniciranja vsebin o ZDA.

“Igra je le majhen del nove strategije,” je poudaril Tim Receveur iz ameriškega zunanjega ministrstva, “trenutno pa največj odjemalcev prihaja iz Irana, Egipta in Savdske Arabije.”

Vodja ameriške agencije za kibernetsko varnost je zaradi pritiskov odstopil

Rod Beckstrom, sedaj že bivši vodja ameriške agencije za kibernetsko varnost, je v svoji odstopni izjavi pojasnil, da odstopa zaradi pretiranega vmešavanja agencije NSA v vodenje njegove agencije. “Praksa, v kateri NSA sodeluje pri boju za kibernetsko varnost je zelo nespametna in v njej ne bom sodeloval,” je poudaril Beckstrom.

Poleg vmešavanje druge agencije je Beckstrom opozoril še na nezadostno finančno podporo za agencijo, ki naj bi ji bivši predsednik George W. Bush namenil zelo nizka sredstva. “S temi sredstvi bi lahko obratovali le pet tednov v letu,” je ocenil Beckstrom.

Vir: Reuters #1, Reuters #2, CNN
[tags]spletna varnost, ZDA, terorizem[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt