O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Obama bo podpiral spletno državljansko participacijo

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 9. 03. 2009 | Avtor:

Obamin novi direktor urada za vladne komunikacije, Vivek Kundra, je poudaril, da se bo Obamina administracija trudila za prenovo vladne spletne komunikacije, kjer bo k sodelovanju povabila čim večje število uporabnikov in jih vključila v aktivno interakcijo v odločevalskih procesih.

“Uporabili bomo že obstoječo tehnologijo!”

“Upamo, da bomo uporabnike dosegli z rabo odprtokodnih tehnologij, t.i. cloud computinga in ideje, da se lahko državljani sami organizirajo na spletu,” je napovedal Kundra, ki je napovedal lansiranje spletnega mesta Data.gov, kjer bodo državljani ZDA lahko našli vse vladno gradivo javnega značaja.

“Dostopno bo vse gradivo, ki ne nosi oznake Zaupno,” je poudaril Kundra, ki razmišlja tudi o podpiranju spletno aktivnih državljanov. “Na mreži Facebook je trenutno več kot 140 milijonov uporabnikov, ki so se že sedaj uspeli organizirati okrog določenega problema in mislim, da jih mora vlada pri tem podpirati,” ocenjuje Vivek, ki je v svoji prejšnji službi kot vodja IT sektorja za ameriško prestolnico, že podpiral in v praksi izvajal podoben koncept.

“Vladi ni potrebno na novo izgraditi celotnega IKT sistema, temveč bomo uporabili tehnologijo, ki je že na voljo zasebnemu sektorju in jo aplicirali na zvezno raven,” je napovedal Kundra.

S Twitterjem do večjega zanimanja za zvezno sodstvo

Ameriško zvezno sodstvo je področje, ki je dosedaj za javnost ostajalo bolj ali manj zaprto. Večino informacij je javnost tako dobivala posredno, iz poročil medijev oziroma sporočil za javnost. Vse to se sedaj spreminja, saj vedno več sodnikov dovoljuje uporabo spletne storitve Twitter, ki uporabnikom hitro in neposredno dostavlja informacije iz tekočih procesov.

“Twitter je še ena oblika novinarskega sporočanja,” ocenjuje Sherry Chisenhall, urednica lokalnega časopisa Wichita Eagle, kjer novinar Ron Sylvester Twitter na sodišču uporablja že več kot leto dni.

Pobudo podpirajo tudi sodniki. “Bolj ko bo proces dostopen javnosti, večje bo zaupanje le-te v sodni sistem,” meni sodnik Marten, ki je eden prvih dovolil uporabo Twitter tehnologije v svoji sodni dvorani.

Vir: CNet, AP
[tags]ZDA, e-participacija, e-dostop[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt