O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Zasebnost, socialna omrežja in druženje

Kategorija: Kolumna, Vprašaj s klicajem | Datum objave: Thursday, 12. 03. 2009 | Avtor:

Z razcvetom spletnih socialnih omrežij se je razrastlo tudi njihovo število uporabnikov in količina objavljenih informacij. Od uporabnikov je odvisno, koliko časa bodo namenili neki spletni skupnosti in kakšne informacije bodo ob tem delili z ostalimi uporabniki.

Nadzor nad objavljanjem vsebin pa se pogosto izgubi v digitalni iluziji navidezne oddaljenosti od resničnosti. Uporabniki namreč vedno pogosteje brez razmisleka drugimi delijo tudi velik del svojega intimnega življenja.

Tako lahko npr. na eni bolj znanih spletnih skupnosti mimogrede izvem, kateri od mojih znancev ima ljubezenske težave, s kom je preživel/a večer in kakšne težave ima v službi. Bolj navdušeni uporabniki pa poročajo tudi o podrobnosti svojega kosila, svojih neizživetih fantazijah ali težavah s kakim od drugih uporabnikov. Včasih dobim občutek, da se vsi uporabniki spleta ne zavedajo, da lahko njihove vsebine prebere tudi npr. njihov potencialni delodajalec.

Druga stvar, ki jo socialna omrežja precej uspešno zatolčejo, je druženje. Navidezno druženje po spletnih skupnostih, klepetanje po chatih in spremljanje statusov namreč zelo hitro in plastično odgovori na vprašanja kot so: Kako si kaj?, Kaj počneš? in Kaj se ti dogaja v življenju? Pri mednarodnih prijateljih so tovrstne informacije seveda dobrodošle, pri tistih domačih pa lahko uničijo temo pogovora ob kavici. Ironično prav na kavicah beseda pogosto teče ravno o spletnih skupnostih. Če nimaš profila na Facebooku, bojda ne obstajaš, če pa ga imaš in mu posvetiš ogromno časa, obstajaš predvsem za svojim računalnikom.

Vse to seveda ne pomeni, da socialnim omrežjem kakorkoli nasprotujem. Lahko so zelo koristno orodje za mreženje, odkrivanje izgubljenih prijateljev in ohranjanje stikov z njimi. Lahko pa so tudi ključavnica, skozi kateri popolni neznanci pokukajo v vaše osebno življenje. Kdo ve, morda pa je to tistih 15 minut slave, ki jih je imel v mislih Andy Warhole.


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt