O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Oman: Vladne lovke se stegujejo tudi po nadziranju spleta

Kategorija: Azija | Datum objave: Tuesday, 14. 04. 2009 | Avtor:

Sojenje administratorju spletnega foruma v državi Oman je bilo vzrok za vedno glasnejše pozive k transparenci delovanja vlade in večje svobode medijev v državi.

Ali al-Zuwaidy, administrator foruma, je enajst dni preživel v zaporu, ker je na njegovem forumu neki anonimnež objavil prispevek, v katerem je državni telekom Omantel obsodil korupcije, poleg obtožbe pa pripel še vladni dokument, v katerem je vlada zahtevala preklic vseh oddaj, v katere lahko gledalci kličejo v živo.

“Celoten odziv vlade razumemo kot ogrožanje svobode izražanja in menimo, da to ni v skladu z interesom javnosti,” je potezo vlade napadael Said al-Hashemi, član zveze pisateljev v Omanu, ki al-Zuwaidyja podpira z brezplačno pravno pomočjo.

Mohammed al-Balushi, urednik dnevnika al-Shabiba, ocenjuje, da so spletni forumi postali priljubljen prostor za izražanje mnenj, saj imajo ljudje do klasični medijev zaradi vpletanja vlade negativni odnos.

Neimenovani diplomatski vir pa je pojasnil, da je pridržanje al-Zuwaidyja del širše akcije, s katero hoče vlada zamejiti širjenje mnenj po spletu. Pred letom dni je namreč vlada dopolnila zakonodajo in vanjo vključila tudi definicijo spletnih zločinov.

Vir: Reuters
[tags]dostop, oman, cenzura[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt