O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Avstralija: Panika zaradi vedno večjega števila neregistriranih volilcev

Kategorija: Ostali svet | Datum objave: Monday, 20. 04. 2009 | Avtor:

Avstralska volilna komisija je opozorila na rastoče število neregistriranih volilcev z volilno pravico ter predstavila digitalni način, s katerim bo olajšala registracijo in dvignila participatorni odstotek volilcev.

Težava z avstralskim sistemom registracije je namreč njegova zaostalost, ocenjujejo člani volilne komisije, stanje pa je po njihovem mnenju zares alarmantno. Skoraj deset odstotkov volilcev ni registriranih, med mladimi volilci je odstotek še večji in dosega skoraj dvajset odstotkov. Ed Killesteyn, vodja komisije, je opozoril, da gre za slabi milijon in pol ljudi, število pa se lahko še poveča.

Sistem namreč zaradi možnih zlorab od volilca zahteva registracijo na papirju, vseeno pa je Killesteyn opozoril, da bi postopek lahko posodobili in ga omogočili preko spleta. “Papirnati obrazci so namreč vezani na delovni čas upravni enot, veliko ljudi pa pričakuje celodnevno spletno dostopnost,” meni Killesteyn.

Volilna komisija bo zato kmalu predstavila spletni obrazec, kjer bodo ljudje lahko vnesli podatke, obrazec natisnili in ga poslali uradu. Ko bodo primerjali elektronsko bazo in klasičen obrazec, bodo spremembe veljavne. “Zavedamo se, da bo tiskanje obrazca ozko grlo tega digitalnega postopka, vseeno pa trenutno drugače ne gre,” ocenjuje Ed Killesteyn.

Vseeno je spletna komponenta nujna, trdi Killesteyn, in pojasnjuje, da je lansko leto komisija odposlala skoraj tri milijone registracijskih obrazcev, prejela pa dobrih dvajset odstotkov izpolnjenih obrazcev. “Navadna pošta je neučinkovita,” je kritičen vodja volilne komisije.

Vir: Sydney Morning Herald
[tags]dostop, volitve, registracija[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt