O portalu    Avtorji    Kontakt


 

ZDA: Obama v roke dobil “predsedniški” Blackberry

Kategorija: Amerika | Datum objave: Tuesday, 28. 04. 2009 | Avtor:

Ameriškemu predsedniku Baracku Obami bodo v prihodnjih mesecih vrnili njegov priljubljeni blackberry, ki ga bodo opremili s posebnim varnostnim mehanizmom. Ta bo morebitnim nepridipravom preprečeval vdor v Obamov prenosni telefon in prisluškovanje.

Barack Obama je med predsedniško kampanjo razkril svojo naklonjenost do blackberryja, ki ga je redno uporabljal za preverjanje in pošiljanje elektronske pošte. Po izvolitvi je moral uporabo svojega telefona iz varnostnih razlogov opustiti, saj bi lahko njegova elektronska naprava postala tarča tujih obveščevalnih agencij.

Obama je v zameno za svoj blackberry dobil posebno obdelani prenosni telefon, ki ga je oblikovala ameriška Agencija za nacionalno varnost (NSA) in ga je praktično nemogoče izslediti. Čez nekaj mesecev pa bo ameriški predsednik lahko ponovno uporabljal svoj blackberry, v katerega bodo vgradili poseben varnostni mehanizem.

Varnostni mehanizem z imenom SecureVoice je v sodelovanju z NSA razvilo podjetje Genesis Key, Obamov prenosni telefon pa bo z njim povsem varen pred napadi hekerjev. Poseben varnostni sistem bo Obami omogočal pregledovanje strogo zaupnih dokumentov tudi izven prostorov Bele hiše, varno pa se bo lahko pogovarjal tudi s svojo ženo in ostalimi družinskimi člani, ki bodo opremljeni z zavarovanimi telefoni.

Po ameriški zakonodaji morajo biti vsa elektronska sporočila, ki jih prejme ali pošlje predsednik, shranjena, zato Obamovo osebje izdeluje poseben arhivski sistem. Predsednik bo moral poleg tega na elektronska sporočila čakati tudi do 50 minut, saj bo varnostni sistem v tem času pregledoval, ali sporočila nemara ne vsebujejo virusov.

Vir: Daily Telegraph
[tags]ZDA, Obama, varnost[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt