O portalu    Avtorji    Kontakt


 

EU: Komisija z reformo k t.i. net neutrality

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 11. 05. 2009 | Avtor:

Evropski parlament je sprejel obsežen paket telekomunikacijskih reform, med katerimi se nahaja tudi zelo pomemben amandma, ki govori o t.i. nevtralnosti spleta (net-neutrality). Komisarka Reddingova je s sprejetjem zadovoljna, upa pa tudi, da bo zakonodajo čimprej ratificiral tudi svet ministrov.

Analitiki opozarjajo, da je sprejetje zelo pomembno, saj so parlamentarci s tem prvič izenačili dostop do spleta in pravico do svobodnega izražanja, kar bo v prihodnosti igralo zelo pomembno vlogo. Zakonodaja namreč od ponudnikov dostopa do spleta zahteva, da morajo o vseh vdorih v zasebnost obvestiti uporabnika.

“Zadovoljna sem s sprejetjem zakonodaje,” je poudarila komisarka Viviane Reding, “upam pa tudi, da bo zakonodaja čim prej ratificirana.”

Paket spremembe prinaša korenite spremembe v svet telekomunikacij v okviru Evropske unije. Evropski potrošnik naj bi bil tako sposoben v enem delovnem dnevu zamenjati svojega telekomunikacijskega operaterja, hkrati pa so napovedane spremembe telekomunikacijskega spektra (iz 2G v 3G), ki bo pospešil razvoj širokopasovnih mobilno-spletnih storitev.

Na temo t.i. nevtralnosti spleta je komisija izjavila, da je potrebno zagotoviti zakonsko predpisani minimum kvalitete storitev in s tem preprečiti ponudnikom dostopa, da bi z omejevanjem prometa vplivali na kvaliteto spletnih storitev.

“Uporabnik bo še pred podpisom pogodbe za katerokoli storitev obveščen o vseh podrobnostih omejevanja storitve, kot je recimo omejevanje hitrosti prometa oziroma najvišjo mogočo hitrost dostopa,” je v izjavi za javnost še zapisala evropska komisija.

Vir: ZDNet
[tags]dostop, EU[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt