O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Švedska odprla ambasado v virtualnem svetu Second Life

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 4. 06. 2007 | Avtor:

sweden.jpgVzroki za to niso politični ampak predvsem promotorski, zanimivo pa je predvsem dejstvo, da se vzporedno z realnim vzpostavljajo politični prostori v virtualnem svetu.

Švedska je prva država, ki je v virtualnem svetu Second Life odprla ambasado, glavni razlog vzpostavitve ambasade je predvsem promocija nordijske države, njenega dobrega imena in kulture. Virtualna ambasada ne nudi realnih ali virtualnih storitev, kot so izdajanje potnih listov ali viz, nudi pa informacije o tem, kako lahko te dokumente dobijo v “pravih” švedskih ambasadah.

Second Life, virtualni svet postaja vedno bolj obiskan, najbolj pa ga obiskujejo predvsem Evropejci. Da Second Life ni namenjen le razvedrilu in druženju, se je pokazalo že med predsedniško kampanjo v Franciji. Skoraj vsi predsedniški kandidati v Franciji so imeli svoj sedež v Second Life-u, med drugimi tudi predsedniška kandidatka Segolene Royale, ki je prišla v drugi krog in na koncu priznala premoč Nicholasa Sarkozyja, v Španiji pa so pred kratkim zabeležili teroristične napade na sedeže strank v virtualnem svetu Second Life.

Odprtje ambasade je potekalo tako na virtualni kot realni ravni. Zunanji minister, Carl Bildt, je odprtju ambasade prisostvoval kot avatar v virtualnem svetu Second Life, hkrati pa bil “v živo” prisoten na tiskovni konferenci v Stockholmu.

“Ambasada je sedaj odprta za javnosti, ponuja pa mnogo informacij o Švedski,” so dejali predstavniki Švedskega Inštituta, ki stoji za tem projektom. Olle Waestberg, direktor Inštituta je razložil, da nameravajo s to virtualno ambasada privabiti predvsem mlade obiskovalce Second Life-a in nuditi informacije o Švedski.

Ambasada v Second Lifeu med drugim ponuja tudi slikovno razstavo, slike Švedske pokrajine in ljudi, nekaj dejstev in radijske novice, ki jih je možno slišati preko iPoda.

UPDATE: Po najnovejših informacijah so prva država, ki je v virtualni spletni skupnosti Second Life odprla ambasado, Maldivi.

Vir: CNN in BBC.


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt