O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Barack Obama javnost prosi za nasvete o transparenci vladanja

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 25. 05. 2009 | Avtor:

Ameriški predsednik Barack Obama se je prek spleta obrnil na ameriško javnost in ji omogočil, da s svojimi nasveti sooblikuje sprejemanje političnih odločitev v državi. V trofaznem projektu Obamo zanima, kako bi Američani izboljšali preglednost ameriške vlade.

V prvem krogu bodo lahko uporabniki objavili svoje predloge, posebna komisija pa bo med predlaganimi izbrala najboljše izdeje, ki jih bodo nato uporabili v odprti debati na spletu. Po zaključku debat bo zainteresirana javnost lahko sodelovala pri pisanju osnutka priporočil vladi, na podlagi katerih bodo nato sprejeli zavezujoče ukrepe.

Prva faza bo potekala do 28. maja, od tretjega do štirinajstega junija bodo ideje premlevali s pomočjo komentarjev na blogu, od petnajstega do devetnajstega junija pa bodo s pomočjo spletnega orodja Wiki izoblikovali besedilo priporočila vladi.

Obama na tak način izpolnjuje predvolilno obljubo, v kateri je Američanom obljubil “odprto vlado, ki bo komunicirala s svojimi državljani.” V izjavi za javnost je Bela hiša zapisala, “da morajo odločitve nastajati s pomočjo javnosti, kjer lahko najdemo veliko znanja in informacij.”

Vir: Reuters

[tags]zda, vlada, dostop[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt