O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Bi e-peticije lahko določale dnevni red parlamentu?

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 11. 06. 2007 | Avtor:

david_cameron1.jpgV Veliki Britaniji potekajo debate o vključitvi e-peticij v oblikovanje dnevnega reda. O peticiji, ki bi imela največ podpisov, bi v parlamentu razpravljali poslanci.

Voditelj torijcev, David Cameron je dejal, da bi z vpeljavo e-peticij v dnevni red pokazali javnosti, kaj o temah, ki so pomembne ljudem, mislijo politiki.

V začetku letošnjega leta se je o peticiji, ki je zadevala prometno politiko, veliko govorilo. Čeprav je peticijo podpisalo več kot 1,7 milijonov ljudi, o tej temi politiki niso vedeli povedati kaj dosti. Vsakemu podpisniku je sicer Tony Blair poslal odgovor, v katerem je dejal, da je zakon še v izdelavi in da potekajo pogovori o tej temi na lokalni ravni.

Čeprav si Cameron želi sodelovanja, pa sedaj med e-peticijami in parlamentom ni povezave, saj na vsak podpis e-peticije z elektronskim sporočilom odgovarja Tony Blair.

“Rad bi videl sistem, kjer bi o e-peticiji, ki dobi dovolj veliko število podpisov, debatirali v parlamentu in o tej temi glasovali. Tako bi javnost videla, kaj o temi, ki je pomembna njim, mislijo izvoljeni predstavniki,” je pobudo opisal Cameron.

Tiskovna predstavnica torijcev pa je dodala, da število podpisov, ki bi predstavljalo mejnik, še niso določili. Poudarila je, da je nujno postaviti pravila in omejitve, ki bi neprimerne teme, ki jih nekateri vključujejo v e-peticije, izključili. Ena izmed neprimernih e-peticij bi bila lahko želja po napredovanju nogometne ekipe.

Peticije, ki bi jih predali v parlament, bi izbral posebni komite znotraj parlamenta.

Pobuda je prišla iz želje povrniti ugled parlamentu, saj v javnosti velja nezanimanje za parlamentarne procese in delo, ki se odvija v njem.

Vir: BBC


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt