O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Evropska komisija bo reševala evropsko e-upravo

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 22. 06. 2009 | Avtor:

Evropska komisija bo sofinancirala projekt, ki ga vodijo Avstrija, Francija, Nemčija, Grčija, Italija, Nizozemska in Poljska ter bo pomagal izboljšati spletne storitve javnih uprav za sektor storitev. Do konca leta 2009 bodo v vsaki državi članici EU vzpostavljene enotne kontaktne točke, kjer bodo podjetja upravne postopke lahko opravljala elektronsko.

Pilotni projekt bo na primer omogočil, da bo lahko belgijski ponudnik storitev vse formalnosti, ki so potrebne za odprtje kavarne na Nizozemskem, opravil prek spleta, hkrati pa si bo še naprej prizadeval za izboljšanje kakovosti elektronskih postopkov. V treh letih se bo za pilotni projekt namenilo več kot 14 milijonov EUR, polovico teh sredstev bo prispeval program za konkurenčnost in inovativnost EU.

„Naložbe v najnovejše informacijske tehnologije so pravi način za spodbujanje sodelovanja med javnimi upravami, podjetjem pa lajšajo dostop do trgov v drugih državah članicah,“ je dejala Viviane Reding, komisarka za informacijsko družbo in medije. „Zagotavljanje spletnih storitev brez birokratskih ovir bo evropskim podjetjem omogočilo, da se razširijo na nove trge, kar bo spodbudilo trgovino znotraj EU. Rezultat pa bosta večja rast in več delovnih mest na notranjem trgu.“

Storitve so glavna gonilna sila rasti in delovnih mest v Evropi, saj predstavljajo 70 % BDP EU. V zadnjih letih so bile vir 95 % vseh novo ustvarjenih delovnih mest. Medtem ko se z blagom v EU že prosto trguje, notranji trg za storitve še ni razvil vseh svojih možnosti. Zaradi pravnih in upravnih ovir imajo ponudniki storitev še vedno težave pri svojem uveljavljanju v drugih državah ali čezmejnem trgovanju.

Pilotni projekt, ki ga je začela Evropska komisija v sodelovanju z Avstrijo, Francijo, Nemčijo, Grčijo, Italijo, Nizozemsko in Poljsko, bo razvil nove tehnične rešitve za izboljšanje kakovosti elektronskih čezmejnih storitev, ki jih zagotavljajo javne uprave. Kontaktne točke, kjer lahko podjetja vse postopke in formalnosti opravijo na enem mestu, bodo v vseh državah članicah vzpostavljene do konca leta 2009.

Na podlagi tega naj bi pilotni projekt zagotovil, da bodo različni pristopi, ki se uporabljajo v državah EU, združljivi. Spodbudil bo uporabo elektronskih storitev in razvoj skupnih zahtev, določil skupne standarde za varne transakcije po vsej EU ter temeljil na najboljših praksah, odprtih specifikacijah in uporabniku prijaznih rešitvah.

Vir: EU komisija
[tags]e-uprava, e-dostop, eu[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt