O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Tečaj o e-podpisu v Latviji, na Portugalskem pa več dostopa do spleta z nižjimi cenami opreme

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 18. 06. 2007 | Avtor:

pc.jpgV regiji Salaspils v Latviji so za srednješolce uvedli tečaj e-podpisa, nameravajo pa ga razširiti tudi med študente in občinarje. Na Portugalskem pa želi vlada z novim načrtom šolajoči mladini, učiteljem in šolajočim delavcem z nižjimi cenami olajšati dostop do računalniške opreme.

    Tečaj o e-podpisu v Latviji

Regionalna vlada v sodelovanju s Pošto v Salaspils-u v Latviji srednješolcem in občinskim delavcem v računalniškem tečaju predstavlja e-podpis.

Inese Kreicberga, tiskovna predstavnica Pošte pravi, da je izrednega pomena, da mladi spoznajo napredek v tehnologiji in uporabo e-podpisa.

IKT razred v Salaspils-u je dobil deset novih računalnikov, ki so opremljeni z vso potrebno programsko opremo: čitalci e-podpisa,nov strežnik in opremo za varovanje omrežja.

Omogočena bo povezava s testnim sistemom na pošti, da bodo srednješolci lahko iz prve roke videli, kako e-podpis deluje.Srednješolci se ne bodo učili le uporabe e-podpisa, temveč tudi vso ozadje; o zgodovini e-podpisa, o njegovem tehničnem delovanju v ozadju, o legalnem aspektu e-podpisa, o varnostnih vprašanjih itd.

Regionalna vlada je v projekt vložila 21 400 €, tečaj pa namerava ponuditi tudi študentom in občinskim delavcem.

    Portugalska z novim načrtom do večje računalniške izobraženosti šolajočih

Portugalska vlada bo z novim načrtom zagotovila dostop do spleta več kot pol milijona ljudem.

Premier José Sócrates je dejal, da bodo to dosegli z izrednim znižanjem cen. Danes 57% gospodinjstev doma nima ali računalnika ali pa širokopasovnega dostopa do spleta.

Načrt bo tangiral predvsem tri najbolj občutljive družbene skupine, študente, učitelje in učeče delavce.

Študenti bodo lahko od septembra naprej dobili prenosni računalnik, ki bo stal od 0 do 150 €, glede na prihodek v družini. Dostop do širokopasovnega spleta bo mesečno stal od 5-15 €.V naslednjih treh letih bo načrt koristil 240 000 študentom.

Vsi osnovnošolski in srednješolski učitelji bodo dobili prenosnik po ceni 150 €, mesečno pa bodo za dostop do širokopasovnega spleta plačali vsaj 5 € manj, kot je cena na tržišču.

Vsi, ki se bodo prijavili na zaposlovalni tečaj bodo dobili prenosnik za 150 €, dostop do širokopasovnega spleta pa jih bo prvo leto stal 15 €. S tem nameravajo preprečiti neznanje in digitalno nepismenost.

Vir: IDABC in IDABC.


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt