O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Mladi turški volilci svoje politično prepričanje izražajo predvsem na spletu

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 23. 07. 2007 | Avtor:

erdogan5.jpgČeprav naj bi vladajoča konzervativna koalicija zmagala na nedeljskih parlamentarnih volitvah, na milijone mladih Turkov, ki bo na teh volitvah prvič oddalo svoj glas, uporablja spletne tehnologije za izražanje svojega nasprotovanja desničarski vladi.

Mladi Turki se namreč ne strinjajo z desničarskimi, pro-ameriškimi nazori vlade in spletni portali so polni protestnih videoposnetkov. “Če boste na spletu iskali posnetke aktualnega premiera Tayyipa Erdogana oziroma njegove stranke, boste največkrat naleteli na negativne posnetke, ki so polni žalitev,” meni Ahmet Sariduman, študent, ki skuša izboljšati podobo desničarjev.

Čeprav pripadniki Tayyipove stranke skušajo vplivati na javno mnenje in strango propagirajo tudi po spletu, pa Sariduman priznava, da jim to ne uspeva najbolje.

Sariduman pojasnjuje, da se večina turške mladine za svoje politične preference odloča na podlagi stereotipov in ne dejanj, ki jih je stranka izpeljala v svojem mandatu. Poleg tega po mnenju analitikov Turki splet izkoriščajo zaradi možnosti anonimnega posameznika, saj je Turčija še vedno ena od držav, kjer je politična cenzura zelo močna, sankcije pa zelo velike. Poleg tega je splet dostopen le manjšemu delu celotne turške populacije, kjer tretjina vseh Turkov še vedno razpolaga z omejenim dostopom do spleta v ruralnem delu države.


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt