O portalu    Avtorji    Kontakt


 

O Tedu, Majdi in spletni komunikaciji politikov

Kategorija: Kolumna | Datum objave: Tuesday, 1. 09. 2009 | Avtor:

Pred kratkim je preminil ameriški senator Ted Kennedy, ki je med drugim začetnik spletne komunikacije med politiki in državljani. Prav on je bil namreč človek, ki je leta 1993 začel sprejemati, prebirati in odgovarjati na elektronsko pošto, ki so mu jo pošiljali ameriški volilci.

Ted Kennedy tega ni počel samo v času predvolilne kampanje oziroma času, ko je on potreboval ljudstvo bolj, kot je ljudstvo potrebovalo njega. Pri svojem podvigu se je moral najprej uskladiti z lastnimi sodelavci, med katerimi je bilo veliko skeptikov, kako daleč naj gre politik na spletu in kje so meje spletne politične komunikacije.

“Če obstaja način, da to izvedemo, potem to moramo izvesti,” je Ted zagovarjal spletno komunikacijo in šel celo tako daleč, da je vzpostavil prvo spletišče ameriškega senata, kjer so lahko ljudje stopali v stik s svojimi izvoljenimi predstavniki.

Kennedy je prek spleta zbiral tudi komentarje na predloge zakonov, ki so jih ameriški demokrati predlagali v sprejetje, ustvaril pa je tudi spletno skupnost, kjer so ljudje lahko komentirali objave njegove pisarne. Vse to je počel kot Ted Kennedy, ameriški senator.

Majda Širca je (bila) ena prvih političnih blogerk v Sloveniji. V arhivu objav portala E-demokracija.si lahko še danes preberemo njen komentar, pred mesecem dni pa je slovensko novinarsko javnost razburila z zapisi o javni hiši RTV. Skratka, o področju, ki spada v domet njene trenutne službe. Razburjenje je bilo veliko, ker je bil zapis zelo sočen in zelo jasen. Nič leporečenja, nič olepševanja. Tako, kot se za ministra spodobi.

Leporečenje je prišlo naknadno, ko so prizadeti od ministrice terjali pojasnilo. Ministrica se za zapisano ni opravičila, objavila je le pojasnilo, da je to zapisala kot “zasebnica” in ne kot vodja ministrsta za kulturo. Da je torej zapis brezpredmeten, saj nima veze z ministrstvom.

Vrednotenje spletne komunikacije je povezano z rabo spletnih kanalov. Če imajo ljudje pred seboj splet kot neprehodno goščavo, kjer je vse pisano s stališča posameznika in odgovornost za zapisano ne obstaja, ker je vsako mnenje zasebno, potem se ne smemo čuditi dolgemu času, ki je potreben za osvojitev določene tehnologije. Če takemu dojemanju pritrjuje še politična elita, brez katere političnega spleta sploh ne bi bilo, potem lahko na tem mestu potegnemo kabel iz vtičnice.

Pa čim boljšo sezono, E-demokracija.si!


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt