O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Pregled najpomembnejših avgustovskih novic

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 3. 09. 2007 | Avtor:

lustno.jpgPripravili smo vam pregled najpomembnejšh novic iz avgusta. Poglejte si novosti iz Slovenije, Velike Britanije, Združenih držav Amerike in Kitajske.

1. Ministrstvo za javno upravo zanika ameriško študijo in trdi, da slovenska e-uprava sodi v sam vrh

MJU je študijo (.pdf, 721 kb) Global e-government Univerze Brown iz ZDA, o državnih spletnih straneh državnih uprav, zavrnil, saj je po njej Slovenija zasedla le 82. mesto. Ministrstvo za javno upravo je namreč ob pregledu načina in metodologije merjenja ugotovilo, da študija ni zajela večine slovenskih obstoječih spletnih storitev e-uprave.

Na ministrstvu so se za natančen pregled študije odločili zato, ker se je Slovenija lani na enaki lestvici uvrstila na 45. mesto. Do napak Univerze Brown je po preiskavi MJU-ja prišlo zato, ker so bile v študiji zajete le angleške spletne strani slovenske državne uprave, “na katerih praviloma objavljamo informacije, medtem ko so spletne storitve in druge, v metodologiji opisane lastnosti, dosegljive našim državljanom predvsem v slovenskem jeziku”. Pristojni dodajajo še, da “prav tako tudi ni presenetljivo, da so prvih 15 mest v študiji zasedle države, v katerih je vsaj eden od zgoraj naštetih jezikov tudi uradni jezik”.

Izsledke ugotovitev na MJU-ju posredovali tudi avtorju ameriške študije prof. Darrelu. Ta je v odgovoru Sloveniji zapisal, da je “videti, da je Slovenija zelo dobra na področju e-uprave in da bo to upoštevano pri študijah, ki jih opravljajo”.

Letna študija obravnava stanje v 198 državah po vsem svetu. Tokratna študija je opravila analizo 1.687 nacionalnih spletnih strani in pod drobnogled med drugim vzela naslednje lastnosti državnih uprav: dosegljivost spletnih publikacij, podatkovnih baz, prevod v tuje jezike, dostop za osebe s posebnimi potrebami, politika zasebnosti, uporaba digitalnega podpisa, spletni obrazec za komentarje, omogočeno plačilo s kreditnimi karticami itd. in razpoložljivost spletnih storitev.

Vir:: RTVSlo

2. O neuspešnih majskih e-volitvah v Veliki Britaniji poroča tudi volilna komisija

V maju so v Veliki Britaniji ob lokalnih volitvah zopet pilotno uvedli glasovanje preko spleta in preko telefonov. Volilna komisija je v poročilu zapisala, da so bile splošno gledano pilotne e-volitve uspešne, vendar pa so vseeno zabeležili preveliko tveganje in nadaljnim e-volitvam nasprotujejo. V svojo obrambo so zapisali, da za učinkovitejšo pripravo in izvedbo e-volitev niso imeli dovolj časa ter da so varnostnim vprašanjem namelili premalo pozornosti. Največ težav je bilo zabeleženih pri dostopnosti, javnem razumevanju postopka in tehnični izvedni e-volitev. Volilna komisija ne podpira nadaljnih praks e-volitev in sicer dokler vlada ne bo zagotovila nove volilne strategije, omogočila več transparentnosti ter povečala zaupljivost ljudi. ORG, organizacija, ki je imela med volitvami tudi svoje opazovalce in je prav tako podala svoje poročilo, je nad poročilom volilne komisije razočarana. ORG trdi, da se vlada, ki je v zadnjih letih že večkrat uvedla pilotne e-volitve, iz napak prejšnjih projektov ničesar ne nauči, ter da je uporabljena tehnologija neprimerna. ORG še trdi, da je sedaj nujna predvsem javna debata.

Vir: Guardian in BBC

3. Virant predstavil portal e-Vem namenjen gospodarskim družbam

Portal e-Vem že 2 leti uspešno uporabljajo samostojni podjetniki, analize pa kažejo, da je spodbuden za razvoj podjetništva. S pomočjo portala se bodo lahko gospodarske družbe od 1. novembra naprej hitro in enostavno vpisale v sodni register ter opravile tudi prijavo vseh davčnih podatkov, poudarja minister za javno upravo Gregor Virant. Gre za “velik prispevek k prijaznejšemu administrativnemu okolju, ki naj bi spodbudil podjetne ljudi, da se začnejo ukvarjati z gospodarskimi dejavnostmi,” je dodal.

Testna različica e-Vema naj bi bila na razpolago že konec avgusta. Po ocenah minstrstva naj bi letno podjetniki s sistemom finančno in časovno prihranili 3,5 milijona evrov. Pri tem bo država letno izgubila milijon evrov prihodkov od taks. Kljub temu se zdi ministru Virantu pomembnejše to, da se podjetniških pobud ne ovira že takoj na začetku: “Vsako novo podjetje, če uspešno posluje, prinese druge koristi- zaposlitve in davke.” E-Vem se sicer v 85 odstotkih financira iz evropskih strukturnih skladov.

Vir: RTVSlo

4. V Združenih državah je pri pridobivanju informacij o predsedniški kampanji splet izpodrinil televizijo

v ZDA so objavili raziskavo o vplivu spletne tehnologije na politično sfero. Avtorji raziskave trdijo, da je splet prevzel glavno vlogo informiranja v času predsedniških kampanj in tako s prvega mesta izpodrinil televizijo.

Profesor Jeffrey Cole, ki je vodil raziskavo pravi, da se je uporaba spleta kot orodja zbiranja informacij od leta 2000 kar potrojila. 60% uporabnikov spleta tako uporabi splet kot primarno orodje za pridobivanje informacij o kandidatih in ostalih podatkih o predsedniških kampanjah.

“Spremembe so lahko velike,” pravi Cole. “Pred spletom so v političih bitkah lahko zmagali in pridobili vpliv le tisti kandidati, ki so zbrali dovolj denarja, da so lahko posneli reklamne oglase in zakupili čas na televiziji. Danes imamo YouTube, MySpace in še veliko spletnih mest, kjer lahko kandidati izražajo svoja mnenja in pridobivajo glasove.Televizije tako ne potrebujemo več,” je prepričan Cole.

Vir: The Hollywood Reporter

5. Kitajska uvaja spletno policijsko kontrolo

Kitajska policija je prvega septembra na vseh trinajstih glavnih spletnih portalih uvedla policijsko kontrolo – animirane policiste, ki se bodo uporabniku nenapovedano pojavljali na zaslonu in ga pozivali, naj se izogiba prepovedanim vsebinam.

Do konca leta se bodo animirani policisti pojavili na vseh spletnih straneh, ki so nameščene na strežnikih v Pekingu, očitno pa je to zadnji poskus, s katerim skušajo kitajske oblasti vplivati na vedenje posameznikov na spletu.

Animirani policisti (slika je v uvodu) bodo hodili oziroma se vozili po zaslonu vsake pol ure in posameznika (retorično) spraševali o tem, kaj išče preko spleta ter ga pozivali, naj se izogiba prepovedanim temam in vsebinam.

“Upamo, da bomo tako izboljšali uporabniško izkušnjo in nasvete varne uporabe spleta bolj prilagodili uporabnikom,” so pojasnili na kitajskem ministrstvu za notranje zadeve.

Kako bodo animirani policisti izgledali, lahko vidite na začetku tega članka.

Vir: Dnevnik.si


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt