O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Zaradi pisanja na blogu v psihiatrično bolnišnico

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 10. 09. 2007 | Avtor:

60042003.jpgBloger He Weihua naj bi pristal v psihiatrični bolnišnici, ker je bil kritičen do kitajske vlade. He se je v svojem blogu zgražal zaradi podražitve svinjine in zapisal, da bo korupcija znotraj kitajske komunistične partije pripeljala do njenega zloma.

Kot je sporočila organizacija Novinarji brez meja (RSF), ki se bori za svobodo medijev, je bil He Weihua v psihiatrično bolnišnico napoten v začetku avgusta, ker naj bi julija kritiziral oblastnike v pokrajini Hunana.

“Bojimo se, da ta primer dokazuje, da kitajski oblastniki še vedno uporabljajo prisilno psihiatrično hospitalizacijo za tiste, ki izražajo oblasti nenaklonjeno mnenje,” so zapisali v RSF, ki so jim Hejevi starši potrdili, da bloger, ki živi v mestu Hengyang, nikakor ni psihično bolan. Trn v peti kitajski oblasti naj bi predstavljal tudi zaradi drugih prispevkov na omenjenem blogu, kjer se je He še posebej angažiral na področju zaščite človekovih pravic.

Da naj bi se želela He Weihuaja oblast znebiti, naj bi pričala tudi prometna nesreča, ki jo je He doživel z motorjem. Voznik, ki jo je povzročil, naj bi mu zabičal, da naj preneha pisati o človekovih pravicah. Kot poroča spletni časopis Earth Times, je He letošnjega junija doživel tudi hišno preiskavo. Pod drobnogled so vzeli njegov prenosni računalnik in ga opozorili na možne posledice, če bo nadaljeval s pisanjem o človekovih pravicah.

Vir: 24ur


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt