O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Poskusi cenzure svobodnega izražanja na spletu se širijo v jugovzhodni Aziji

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 21. 09. 2009 | Avtor:

Poskusi cenzure se širijo v jugovzhodni Aziji, kjer vlade skušajo s prisilo in ustrahovanjem dobiti nadzor nad spletnim izražanjem državljanov in tako preprečiti spletno kritiko.

V Maleziji, Tajski in Vietnamu sicer nimajo take tehnologije nadzora, kot jo ima Kitajska in nekatere druge velike države v Aziji, ki uspešno izvajajo nadzor nad državljani na spletu. Vlade v teh treh državah izvajajo druge metode in sicer preprečujejo kritiziranje z zaprtjem nekaj blogerjev in objavljanjem svojih mnenj na spletu.

Delovanje vlad je užalostilo zagovornike svobodnega izražanja, ki so upali, da bo jugovzhodna Azija postala vzor svobodnega izražanja v regiji, saj so do nedavnega državne oblasti izražanje mnenj dovoljevala.

Malezija je nedavno uporabila svoj zastareli zakon Zakon o notranji varnosti, ki pravi, da lahko v priporu zadržijo posameznike tudi do dveh let. Na podlagi tega zakona so zadržali nekaj blogerjev in jih tako utišali. Tajska vlada se naslanja na nedavno sprejeti zakon Računalniška kriminaliteta. Omejiti želijo kritike namenjene kraljevi družini. Vietnam, ki je še vedno komunistična država, pa je izvajala več aretacij posameznikov, ki so izražali mnenja nasprotujoča vladi ter tudi odvetnike, ki so jih želeli braniti.

“Več vlad v tej regiji je spoznalo, da se ne morejo zanesti na tehnologijo za blokiranje vladi neprimernih mnej, saj ljudje vedno najdejo pot okoli tehnologije,” je razložil Roby Alampay, direktor akcijske skupine, Southeast Asia Press Alliance, ki ima svojo bazo v Bangkoku. “Namesto tega izvajajo aretacije in med ljudmi širijo vest, da jih vlada nadzoruje. Prav zato so vse aretacije prikazane v medijih,” je dodal Alampay.

Vendar pa so v regiji še vedno države, ki svojim državljanom dovoljujejo prosto izražanje mnenj na spletu. Te so Singapur, Indonezija in Filipini.

Malezijska vlada je sicer previdna pri cenzuriranju spleta, saj naj bi spoštovali sporazum, da se v splet ne bodo vmešavali, saj ne želijo pregnati mednarodnih organizacij, ki delujejo v Maleziji, na primer Microsoft. Avgusta je malezijska vlada prekinila namero vzpostavitve filterjev, podobnim tistim, ki jih uporablja Kitajska. Prav tako so ukinili namero registracije vseh blogerjev.

Zagovorniki svobodnega izražanja so v skrbeh, da se bo podobno delovanje vlad razširilo čez meje juhovzhodne Azije. “Onemogočen dostop do nekega spletnega mesta je frustrirajoč,” pravi Alampay,” vendar pa te informacije o aretaciji lahko prestrašijo do te mere, da se na splet niti ne prijaviš več.”

Vir: The Wall Street Journal


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt