O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Ukinili bodo internetno povezavo: Francoska skupščina sprejela zakon proti piratstvu

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 21. 09. 2009 | Avtor:

Francoska narodna skupščina je sprejela sporni zakon za boj proti internetnemu piratstvu. Oblasti bodo zdaj imele možnost, da kršiteljem ukinejo internetno povezavo, če z interneta nalagajo piratsko glasbo, filme in druge datoteke, zagrožene pa so tudi visoke denarne in celo zaporne kazni.

Senat je zakon potrdil že julija, zdaj pa ga je potrdil še spodnji dom francoskega parlamenta, narodna skupščina. Zdaj mora zakon potrditi še usklajevalni odbor med obema skupščinama, nato pa ga bo lahko podpisal francoski predsednik Nicolas Sarkozy.

Vprašanje internetnega piratstva je v državah kot sta Francija in Velika Britanija v zadnjih letih postalo pereče, potem ko so se številni glasbeniki, pisatelji, režiserji in drugi avtorji pritožili, da internetni uporabniki kradejo njihova dela.

Digitalna era je po eni strani poenostavila proizvodnjo vsebin, po drugi strani pa vsebino naredila izredno lahko za krajo in nezakonito kopiranje. Pirati pri tem avtorjem seveda ne plačujejo nadomestila. „Problem je v tem, da se mnogi ne zavedajo, da so moralno in zakonsko obvezani k povračilu denarja za dobiček, ki ga ustvarijo s kopiranjem,“ je dejal britanski minister za visoko šolstvo in intelektualno lastnino, David Lammy.

Zakon zdaj uvaja posebna opozorila za kršilce, ki bodo preko interneta nalagali nezakonito pridobljene vsebine. Če bodo “pirati” ta opozorila ignorirali in še naprej kršili zakon, jim bo sodišče lahko za leto dni vzelo dostop do interneta, lahko pa bodo obsojeni tudi na kazen do 300.000 oziroma zaporno kazen.

Vir: Dnevnik #1 in #2


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt