O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Bo Malezija zaradi nedavnega cenzuriranja blogov trpela tudi finančno?

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 10. 09. 2007 | Avtor:

serv_funds1.jpgZaradi nedavnih poskusov malezijske vlade, ki si je skušala s cenzuro in nadzorom podrediti opozicijske pisce blogov v državi, bo ta azijska država lahko trpela tudi na finančnem področju, saj naj bi tujci izgubili navdušenje za investicije v malezijsko informacijsko infrastrukturo.

  • Govorijo eno, delajo nekaj čisto drugega

Tony Pau, finančni svetovalec opozicijske stranke, je pojasnil, da je malezijska vlada obsedena z nadzorom nad lokalnimi blogerji. “Čeprav določeni vladni uslužbenci menijo, da blogov ne bere veliko ljudi, vseeno med njimi vlada strah, saj se kritike, zapisane na blogih, ne da tako lahko izbrisati kot kritike, ki so objavljene v ostalih medijih. Blogi so kot rana, ki se nikoli ne zaceli,” meni Pau.

Čeprav je namestnik malezijskega premierja, Najib Tun Razak, javno pojasnil, da malezijska vlada blogerjev ne nadzira in jih tudi ne namerava, je njegova stranka, ki ima v malezijskem parlamentu vladno večino, proti večim blogerjem vložila več prijav na policijo, v katerih zahteva stroge kazni za nepokorne pisce blogov.

  • Cenzura blogerjev odmeva preko meja Malezije in grozi finančnemu sektorju

Ramon Navaratnam, vodja nevladne organizacije Transparency International Malaysia, je mnenja, da je Malezija “razvita demokracija in da se vlada v tako radikalne posege ne bo spuščala.” Navaratnam je pojasnil, da “bi bilo zelo nazadnjaško poskušati nadzirati splet in da se mora vlada usmeriti v bolj odprto medijsko sfero.” Malezijska vlada se je namreč v posebni listini zavezala, da spleta ne bo skušala cenzurirati in Navaratnam meni, da bi morala vlada držati svojo obljubo.

Pua še dodaja, da bo nadaljnja cenzura malezijske blogosfere negativno vplivala tako na turizem kot tudi na tuje investitorje, ki se bodo Malezije še bolj izogibali. “Poleg cenzure so tukaj še bolj pereče težave, med drugim tudi pomanjkanje delovne sile, stroga zakonodaja in splošna finančna kriza v Maleziji,” meni Pua, ki pa vseeno poudarja, da bo splošna cenzura blogerjev negativno vplivala tako na finančne vlagatelje kot tudi na tuje turiste.

Vir: ZDNet


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt