O portalu    Avtorji    Kontakt


 

ZDA: Koliko bo stal most čez digitalni razkorak?

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 5. 10. 2009 | Avtor:

Skupina znanstvenikov, v kateri so bili predstavniki iz podjetja Google, vodilni kadri televizijske mreže CNN, člani zvezne komisije za telekomunikacije (FCC) in združenja za etične manjšine na ozemlju ZDA (NAACP) so v poročilu opozorili na nujnost vzpostavitve povezave do spleta za vse ameriške državljane. Koliko bi tak podvig stal in kdo ga bo plačal?

Po vzoru Avstralcev se tudi Američani zanimajo za most čez digitalni razkorak. Komisija z uradnim nazivom The Knight Commission on the Information Needs of Communities je v svojem priporočilu zapisala, da je zaradi priljubljenosti spletnih tehnologij, s pomočjo katerih lahko posameznik pride do informacij, poišče zaposlitev oziroma dokonča izobraževanje, dostop do spleta postal nujnost in ne izjema, država pa bi morala začeti s projektom povezovanja celotnega ozemlja ZDA, kjer še danes obstajajo črne lise, kjer ljudje do spleta sploh ne morejo.

Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC) je medtem izračunala, da bi tak projekt stal več kot dvesto petdeset milijard evrov, po končanem projektu pa bi celotno prebivalstvo ZDA do spleta dostopalo s pomočjo optičnega omrežja. “Sicer bi mreženje s pomočjo kabelskega dostopa stalo veliko manj,” so opozorili člani komisije, “vseeno pa menimo, da izgradnja omrežja z relativno staro tehnologijo, kot je kabelski dostop, nima smisla.”

Največje finančno breme naj bi nosili zasebni investitorji, saj je ameriška vlada trenutno pripravljena plačati le manjši del vseh stroškov, povezanih z izgradnjo in vzdrževanjem megamreže. Kritiki opozarjajo tudi na težave pri zagotavljanju konkurenčnega okolja, saj trenutno veliko Američanov lahko do spleta dostopa samo s pomočjo enega ponudnika dostopa.

Vir: AP, CNet


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt