O portalu    Avtorji    Kontakt


 

ZDA: Sodišča bodo začela ponujati digitalne zvočne posnetke sojenj

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 5. 10. 2009 | Avtor:

Sodniški dokumenti v vseh zveznih primerih so na spletu dostopni že kar nekaj let, ameriško zvezno sodišče pa je začelo pilotski program, s katerim skuša uporabnikom za deset centov na sojenje ponuditi digitalne zvočne posnetke dogajanja v sodniški dvorani.

Sodišča trenutno uporabljajo sistem PACER (Public Access to Court Electronic Records), s katerim zainteresirani javnosti ponujajo dokumente, povezane z določenim sojenjem, vendar pa je potrebno za dejansko sojenje še vedno obiskati dvorano, kjer sojenje poteka.

S pilotskim projektom je sodišče omogočilo nalaganje zvočnih posnetkov dejanskega dogajanja v sodni dvorani, ki jih lahko zainteresirana javnost kupi za približno deset centov na en zvočni posnetek. Zvočni posnetki so v sistem ponavadi naloženi v roku štiriindvajsetih ur po zaključku snemanja, tako da so javnosti dostopni praktično takoj.

Pilotski projekt trenutno poteka v devetih ameriških zveznih sodiščih, trenutno pa so vanj vključeni samo javni procesi in procesi, v katerih zvočni posnetki ne bodo razkrivali policijskih virov oziroma občutljivih prič. Hkrati morajo tehniki posnetek obdelati in iz njega odstraniti vse občutljive informacije in osebne podatke.

Vseeno zagovorniki poudarjajo, da je to korak v pravo smer in da bo v prihodnosti mlajša generacija sodnikov še dodatno promovirala odprt dostop. Pa četudi samo s pomočjo zvočnih posnetkov iz sodniških dvoran.

Vir: Ars Technica


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt