O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Strokovnjaki se lotujejo študije o strahu pred spletom

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 17. 09. 2007 | Avtor:

scared.jpgBritanski telekom se bo lotil projekta, v katerem bodo psihologi ugotavljali, zakaj se nekateri izogibajo uporabi spleta. Začetne ugotovitve so pokazale, da nekaterim uporaba spleta povzroča strah, ki je podoben strahu pred letenjem.

V študiji bo sodelovala manjša skupina ljudi. Psihologi bodo ugotavljali, zakaj nekaterim uporaba spleta predstavlja tak psihični napor. V Veliki Britaniji so v nacionalni raziskavi ugotovili, da dostopa do spleta nima 39% populacije.

Dr. David Lewis, vodilni psiholog, ki bo nadzoroval študijo, je dejal, da so začetne raziskave pokazale, da se veliko ljudi izogiba uporabe spleta tudi v svojem domu. Največja ovira je torej predvsem psihološke narave. “Najpogosteje so ovire predvsem notranje, saj se ti ljudje bojijo novih tehnologij,” je dejal Lewis.

“Zanimivo bo videti, če bomo v času študije ljudem vlili dovolj zaupanja v splet ali pa bo potrebno več podpore in usmerjanja v uporabo spleta,” je dodal Lewis.

Čeprav imajo novinci pri uporabi spleta veliko strahu, pa Lewis trdi, da ljudje, ki občasno uporabljajo splet, izkušnjo opisujejo kot izredno sproščujočo.

Študija bo potekala izrecno na podlagi opazovanja, saj bo skupina psihologov opazovala psihološke spremembe boječih se uporabnikov spleta med deskanjem po spletu. Skupina bo sicer izredno majhna, saj so izbrali le štiri posameznike.

Skupina posameznikov bo v uporabo dobila širokopasovni dostop do spleta, prenosnik, spletno kamero in digitalno kamero. V dvomesečnem tečaju nameravajo te posameznike tudi poučiti o tem, kaj vse lahko naredijo in vidijo na spletu. Te posameznike bodo vzpodbudili k beleženju občutkov, komentiranju o novostih, ki so jih odkrili, vzpodbudili jih bodo k snemanju video posnetkov in slikanju.

Gavin Patterson, tiskovni predstavnik britanskega Telekoma, je dejal:”Razlika med spretnimi uporabniki spleta in tistimi, ki niso nikoli bili na spletu, nikoli ni bila večja.”

Vir: BBC


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt