O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Brezžičnega interneta letos v prestolnici še ne bo

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 26. 10. 2009 | Avtor:

Prestolnica se ne more pohvaliti z dobro brezplačno brezžično internetno povezavo, saj meščani in turisti do slednje lahko dostopajo le na območju vročih točk oziroma tako imenovanih hot spots.

Vodja Centra za informatiko na Mestni občini Ljubljana (MOL) Ana Seliškar je lansko poletje odkrila načrte, da bodo brezplačno brezžično omrežje začeli vzpostavljati že v drugi polovici letošnjega leta, a je ta napoved padla v vodo.

Po prvotnih načrtih bi moralo biti ožje mestno središče z brezžičnim omrežjem WiFi pokrito do konca letošnjega leta. Omreženje dela mesta znotraj avtocestnega obroča bi moralo biti izvedeno predvidoma do leta 2011, celotnega območja MOL pa do leta 2013. Na vprašanje, ali še vedno lahko pričakujemo, da bo območje Ljubljane z brezžičnim internetom pokrito do leta 2013, direktor mestne uprave Vasja Butina ni odgovoril.

Butina je povedal, da je projekt gradnje brezžičnega omrežja v Ljubljani vezan na javno-zasebno partnerstvo med MOL in zasebnim investitorjem, ki bo izbran prek javnega razpisa. Toda direktor mestne uprave hkrati poudarja, da mora o vsem tem najprej odločati mestni svet in da v tem trenutku pripravljajo vso potrebno dokumentacijo. “Gradivo bo šlo v proceduro predvidoma v začetku prihodnjega leta, šele nato bo objavljen razpis za iskanje zasebnega partnerja,” je pojasnil Butina in dodal, da bo terminski načrt dejanske gradnje omrežja znan šele po zaključku izbora zasebnega partnerja.

S pripravo dokumentacije so na mestni občini počakali, razlaga Butina, zaradi sprejema standarda 802.11n, ki ga je vodilna svetovna organizacija za napredek tehnologije IEEE potrdila letos septembra. To je različica brezžičnega omrežnega standarda, ki omogoča zelo hiter brezžični internet, ki uporablja hitrosti več kot 300 megabitov na sekundo. Butina je še dejal, da so na MOL sprejetje omenjenega standarda napovedovali kot pogoj za začetek omreženja Ljubljane.

Širokopasovno brezžično omrežje bo Ljubljančanom in obiskovalcem mesta omogočalo brezplačen dostop do portala mestne občine in omejen brezplačen dostop do nekaterih drugih internetnih storitev, je povedal Butina. Pojasnil je, da neomejen dostop do brezplačnega brezžičnega interneta ne pride v poštev zaradi problematike varstva konkurence, saj je v Ljubljani veliko komercialnih ponudnikov dostopa do interneta.

Vir: Dnevnik.si


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt