O portalu    Avtorji    Kontakt


 

ZN: Države v razvoju bi morale poskrbeti za širokopasovni dostop do spleta

Kategorija: Ostali svet | Datum objave: Monday, 26. 10. 2009 | Avtor:

Združeni narodi so opozorili države v razvoju, da je širokopasovni dostop do spleta eden ključnih načinov za spodbujanje industrijskega razvoja, hkrati pa zavirajo intelektualni razvoj svojih državljanov.

“Krčenje digitalnega razkoraka je eden ključnih razvojnih izziov,” je poudaril namestnik vodje konference o trgovini in razvoju (UNCTAD), Petko Draganov, “ki zavira razvoj industrije v mnogih koncih sveta.”

Konferenca je opozorila tudi na statistiko, po kateri imajo razvite države kar dvestokrat večjo možnost širokopasovnega dostopa do spleta kot države v razvoju, podobno razklani pa so tudi stroški mesečnega dostopa do spleta – v Burkini Faso boste za to odšteli več kot tisoč evrov, medtem ko je v Egiptu oziroma Tuniziji širokopasovni dostop do spleta na voljo že za 10 evrov.

Draganov je poudaril tudi večjo možnost selitve proizvodnje iz razvitih držav zaradi ekonomske krize, bolj vabljive pa bodo tiste lokacije, ki bodo imele boljšo infrastrukturo. Trenutno se v državah tretjega sveta skokovito povečuje raba mobilnih telefonov, širokopasovni dostop pa bi povečal tudi uporabnost mobilnih telefonov tretje generacije, ki omogočajo dostop in komunikacijo preko spleta.

Vir: Reuters


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt