O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Slovenija na drugem mestu kakovosti e-uprave v EU

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 24. 09. 2007 | Avtor:

imageserver.jpgMinistri držav EU, pristojni za e-upravo, so na konferenci razglasili rezultate letnih meritev Evropske komisije o razvitosti elektronskih storitev v državah članicah EU, pri čemer se je Slovenija uvrstila na drugo mesto, za Avstrijo.

“Letos je Slovenija dosegla izjemno pomembne rezultate, celo boljše od naših pričakovanj. Če smo bili pred tremi leti še na 15. mestu v EU in lani na sedmem mestu, s čimer smo bili izredno zadovoljni, smo letos že na drugem mestu po kvaliteti e-uprave. Prvi so Avstrijci, Slovenija pa si z Malto deli drugo mesto,” je pojasnil Virant.

Pri tem je še pojasnil, da je Slovenija dobre rezultate beležila tudi v posameznih kategorijah, v kategoriji proaktivnih storitev pa je Slovenija najboljša v Evropi. “Tipičen primer naše proaktivne storitve je, da vse lastnike vozil, ki jim poteče veljavnost registracije, pa ne potrebujejo tehničnega pregleda, obveščamo, da jim bo registracija potekla in jim ob tem pošljemo tudi brošuro, v kateri opišemo, kako lahko prometno dovoljenje podaljšajo preko interneta. Drug tak primer je, da se lahko vsak državljan naroči na e-opomnik, s katerim si lahko izbere, za katere dokumente ga bo sistem obvestil o poteku veljavnosti. To je mogoče vse urejati na našem portalu e-uprave,” je pojasnil slovenski minister.

Ob tem je Virant še napovedal, da bo v petek, zadnji dan sicer tridnevne ministrske konference, predstavil še prioritete slovenskega predsedovanja na tem področju. “Naše prioritete so predvsem v odpravljanju birokratskih ovir, tako na nacionalni ravni kot na ravni EU,” je dejal. Pri tem je izpostavil interoperabilnost oz. povezovanje med sistemi e-uprav različnih držav. “Tu smo še na zelo nizki stopnji razvoja in to bo poskušala Slovenija premakniti naprej.” Kot prioriteto pa je izpostavil tudi e-participacijo oz. možnost državljanov, da sodelujejo v postopkih priprave predpisov preko interneta.

Meritve vsako leto opravi neodvisna organizacija CapGemini, ki je v ocenjevanju merila 12 storitev za občane in 8 storitev za podjetja.

Nedavno pa je Evropska komisija izdala še eno poročilo (.pdf, 408 kb). Merili so namreč preglednost in zaupanje, ki predstavljata ključni komponenti pri vzpostavljanju kvalitetne e-uprave. Kot se je pokazalo že večkrat, so Skandinavske države, Švedska, Norveška, Danska in Finska v samem vrhu. Slovenija je zasedla 12.mesto. V poročilu so Slovenijo označili za državo s potencialom, pozdravljajo namreč zavzemanje Slovenije za večjo uporabo e-storitev.

Celotno poročilo (.pdf, 15 MB)


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt