O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Raziskava Evropske komisije: Naslednje leto bo zmanjkalo IP naslovov, zato je nujen prehod na IPv6

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 9. 11. 2009 | Avtor:

Ponudniki internetnih storitev morajo v kratkem sprejeti IPv6 (internetni protokol verzije 6), ki omogoča večji naslovni prostor in zaradi tega več naslovov. Raziskava Evropske komisije je namreč pokazala, da je le nekaj internetnih ponudnikov pripravljenih na prestop s trenutnega protokola IPv4 na IPv6.

Strokovnjaki so zato ponovno opozorili, da bo naslednje leto zmanjkalo IP naslovov, če internetni ponudniki ne bodo sprejeli protokola verzije 6. IP naslov je številka, ki natančno določa računalnik v omrežju. Število je 32-bitno, za bolj pregleden prikaz pa je zapisano s štirimi osembitnimi vrednostmi v desetiški obliki, na primer 192.168.1.1. Številu je nato prirejeno uporabniku prijazen spletni naslov, ki si ga je lažje zapomniti (tako kot na primer www.dnevnik.si).

Standard IPv4 omogoča 4.294.967.296 naslovov, ker slednjih zmanjkuje pa so strokovnjaki razvili novo različico protokola IPv6, ki omogoča razširitev naslovnega prostora na 128 bitov. Nov protokol v primerjavi s starim po mnenju strokovnjakov ponuja možnost, da vsaki travi na svetu ponudimo lasten IP naslov.

Raziskava Evropske komisije je pokazala, da je od 610 vlad, izobraževalnih in gospodarskih organizacij v Evropi, Bližnjem Vzhodu in Aziji samo 17 odstotkov sprejelo nov protokol. Komisija je opozorila, da je omenjena posodobitev nujna za razvoj in stabilnost interneta.

“V zadnjih desetih letih je internet postal ključen s socialno-ekonomske perspektive,” je dejal Detlef Eckert. “Samo z zagotovitvijo, da se bodo vse naprave na internet priklopile s pomočjo novega protokola, lahko ostanemo priključeni in omogočimo rast interneta ter globalne digitalne ekonomije,” je še dodal.

Vir: Dnevnik


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt