O portalu    Avtorji    Kontakt


 

V Ljubljani jeseni računalniški tečaji za starejše

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 1. 10. 2007 | Avtor:

04_20_5-laptop-computer_web.jpgV drugi polovici oktobra se bodo na sedežih četrtnih skupnosti Mestne občine Ljubljana (MOL) začeli brezplačni 30-urni računalniški tečaji. Namenjeni so upokojencem, gospodinjam in starejšim od 55 let. Tečaje bodo prirejali še vse leto, v vsaki skupini pa je po 12 oseb.

V ta namen je MOL namenil letos 20 tisoč evrov, devet tisoč pa jih bodo dali še za postavitev e-točk.

“Želimo, da bi vsi čim bolj polno živeli, tudi starejši. Z znanjem računalništva si lahko obogatijo socialno življenje in okrepijo zavedanje, da so pomemben del družbe. Žal naša družba še vedno podcenjuje znanje in izkušnje starejših, ki jih imamo tudi v Ljubljani veliko. Zato si bomo prizadevali, da bodo starejši v ustvarjanju in ohranjanju lepe in ljudem prijazne Ljubljane, na primer kot varuhi mestnih parkov, lahko še bolj aktivni,” je dejal župan Zoran Janković.

“S pomočjo računalnika posameznik pride hitro do vrste potrebnih informacij ter si tako prihrani marsikatero pot, si okrepi stike s prijatelji in svojci ter se osamosvoji. Poskrbeli bomo, da bodo lahko tisti, ki računalnika nimajo doma, do njega dostopali na sedežih četrtnih skupnosti vsaj med delovnim časom. Tisti, ki se skupini tečajnikov zaradi velikega zanimanja ne bodo mogli pridružiti že na začetku, naj ne skrbijo, ker bomo tečaje pripravljali vse leto,” je pojasnil podžupan Jani Möderndorfer.

“Odločitev MOL upokojenci zelo pozdravljamo, ker starejši v Sloveniji vedno bolj zaostajamo za modernimi informacijskimi potmi. Vprašanje pa je, ali bo dosegla svoj namen. Starejši ljudje, ki niso računalnika v delovni dobi nikoli uporabljali, občutijo izreden strah pred njim. To vemo iz izkušenj v projektu Starejši za starejše. Zato potrebujejo popolnoma drugačno motivacijo za učenje in predvsem drugačne pedagoške metode. Ker se računalnika bojijo, se počutijo pri učenju, ki je otrokom v zabavo, neumne in počasne, zato mora imeti ekipa, ki bo izobraževala starejše, posebne pedagoške prijeme,” je o projektu povedala dr. Mateja Kožuh Novak, predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS).

Računalniško opismenjevanje redno poteka tudi v okviru Tretje življenjske univerze, upokojenci pa lahko informacije o tečajih dobijo v društvu upokojencev. Primer smo vzeli iz kranjske občine, od koder nam je Mendi Kokot sporočila, da Mestna občina Kranj namenja letos za ta program Tretje življenjske univerze dva tisoč evrov, v okviru univerze pa poteka tudi računalniška delavnica za starejše. Začetni in nadaljevalni tečaj računalniškega opismenjevanja pripravijo, ko se zbere najmanj 14 interesentov.

    Postavljajo e-točke

V prostorih izpostav Oddelka za lokalno samoupravo (OLS) oziroma na sedežih ČS MOL bodo oktobra letos hkrati z računalniškimi tečaji vzpostavili devet e-točk, kjer bodo tako tečajniki kot drugi meščani lahko utrjevali svoje znanje računalništva, brskali po internetu in pošiljali elektronsko pošto.

E-točke bodo prebivalstvu javno dostopne v času poslovanja pisarn OLS v ČS. Prve e-točke bodo zaživele na sedežih: ČS Bežigrad (Vojkova 1), ČS Center (Štefanova 9), ČS Črnuče (Dunajska 367), ČS Dravlje (Draveljska 44), ČS Polje (Polje 12), ČS Posavje (Dunajska 230), ČS Sostro (Cesta II. grupe odredov 43), ČS Šentvid (Prušnikova 106) in ČS Vič (Tbilisijska 22 a). Lokacije e-točk bodo označene. E-točke v preostalih osmih četrtnih skupnostih bodo postavili prihodnje leto.


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt