O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Slovenska spletna politična sfera je bogatejša za eno orodje

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 16. 11. 2009 | Avtor:

Prejšnji teden je urad vlade za komuniciranje potiho splavil najnovejše spletno orodje, s katerim bodo prisluhnili državljanom in spodbudili politično participacije. Sodeč po prvih dneh uporabe so uporabniki prepoznali uporabno vrednosti orodja, mi pa preglejmo njegove dobre strani in morebitne slabosti.

Spletno mesto oblikovno ustreza spletišču slovenske vlade, omogoča pa dvojno registracijo – s klasičnim prijavnim obrazcem ali s t.i. Facebook connect protokolom, ki uporabniku olajša postopek, saj se lahko prijavimo s svojim Facebook računom. Registracija je obvezna, brez nje pa je mogoče predloge le prebirati, ne moremo pa glasovati oziroma jih komentirati.

Ko smo enkrat prijavljeni v sistem, imamo na voljo več različnih možnosti – lahko dodamo nov predlog, komentiramo že objavljene predloge oziroma za določen predlog glasujemo. Pri oddaji predloga imamo možnost pisanja besedila, ki ga lahko tudi uredimo (dodamo odebeljeno besedilo in podobno), predlogu pa lahko pripnemo tudi datoteke.

Predlogi poznajo kategorije, komentarji posameznega predloga pa hiearhijo, kar pripomore k večji preglednosti debate. Tematsko najbolj zanimiva sta trenutno javna uprava in promet, oba s po devetimi predlogi, najbolj nezanimiva pa je zunanja politika, kjer predlogov ni.

Vodja urada, Veronika Stabej, je v ekskluzivnem intervjuju za portal E-demokracija pojasnila, da bodo odgovore službe morale posredovati najkasneje v tridesetih dneh od posredovanja vprašanja, odgovore pa bodo pred objavo kritično presodili in zahtevali morebitno dopolnilo. Kritiki se namreč bojijo, da bodo službe državljane odpravljale s citati zakonov in aktov, predlogov pa ne bodo upoštevale.


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt