O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Do interneta ima v Sloveniji dostop že več kot polovica gospodinjstev

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 8. 10. 2007 | Avtor:

photo-computer-16.JPGV Sloveniji je imelo v prvem letošnjem četrtletju dostop do interneta 58 odstotkov gospodinjstev oz. štiri odstotne točke več kot v enakem obdobju lani. Povečala se je tudi uporaba spleta v podjetjih.

Do interneta je v tem obdobju dostopalo 96 odstotkov podjetij z 10 ali več zaposlenimi, kar je toliko kot v enakih obdobjih v zadnjih dveh letih, so sporočili z državnega statističnega urada.

Dostop do interneta je imelo prek širokopasovne povezave 44 odstotkov gospodinjstev, kar je za 10 odstotnih točk več kot v enakem obdobju lani. Najbolj se je povečal delež gospodinjstev z dostopom prek povezave xDSL (ADSL, VDSL), in sicer z 21 na 29 odstotkov, pa tudi tistih s kabelskim dostopom, z 11 na 13 odstotkov.

Vzporedno s tem se je zmanjšal dostop do interneta prek ozkopasovnih povezav. Modem je uporabljalo devet odstotkov gospodinjstev, kar je za sedem odstotnih točk manj kot v primerjalnem obdobju. Upad ozkopasovnega dostopa do interneta je bil povezan tudi z upadanjem deleža gospodinjstev s klasičnim fiksnim telefonom. Teh je bilo 83 odstotkov oz. za pet odstotnih točk manj kot pred enim letom.

V prvem četrtletju je bilo tudi več rednih uporabnikov interneta. Uporabljalo ga je nekaj manj kot 950.000 oseb oz. 56 odstotkov oseb v starosti od 10 do 74 let, kar je za dve odstotni točki več kot v enakem obdobju lani. Dnevnih uporabnikov interneta je bilo 40 odstotkov, kar je za tri odstotne točke več kot leto prej. Več oseb je internet uporabljalo doma. Gospodinjstva z otroki pa so bila mnogo bolje opremljena z IKT kot gospodinjstva brez otrok, so navedli v statističnem uradu.

Vir:
Dnevnik


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt