O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Britanski telekom podprl brezplačno brezžično omrežje Fon

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 8. 10. 2007 | Avtor:

logofon.pngČe smo še pred kratkim pisali o umirajočih načrtih za omreženje velikih mest, pa je britanski telekom podprl brezžično omrežje FON, ki bi lahko pomenil velik korak proti omreženju mestnih središč. Omrežje Fon poznamo tudi v Sloveniji.

Podpora britanskega telekoma (BT) pomeni, da bodo lahko njegovi trije milijoni uporabnikov uporabljali omrežje FON. Pri omrežju FON gre namreč za prostovoljno “odrekanje” določene pasovne širine, s katero nato uporabniki tvorijo brezžično omrežje, ki je brezplačno za uporabo. Gavin Patterson, vodja projekta pri britanskemu telekomu, je pojasnil, da je njihov načrt “ustvariti brezžično omrežje, ki bo nekega dne pokrivalo celotno Veliko Britanijo.”

V zadnjih dveh mesecih je Fon podvojil število dostopovnih točk, ki jih je zdaj 120.000, uporabnikov omrežja pa je že 320.000. Fon v partnerstvu s Skypom ponuja brezžični dostop Wi-Fi uporabnikom mobilnega Skypa.

Če sodimo po zemljevidu, ki je objavljen na njihovem spletišču, je v Sloveniji najbolje zastopana Ljubljana, kjer so posamezne točke porazdeljene že po skorajda vseh delih mesta. Resda je domet teh brezžičnih Wi-Fi-postaj daleč od pokritosti z, na primer, signalom mobilnega telefona, pa vendar je vse več dostopnih točk. Samo v zadnjih mesecih se je njihovo število podvojilo.

Vir: 24ur, Dnevnik, BBC


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt